Fel lagring förstör sallaten snabbt
Sallaten som köptes dagen innan har redan skrumpnat. Isbergssallaten kan inte bara strimlas utan man måste först skala bort de slokande ytterbladen. Vad handlar det om?
Handelsträdgårdsmästare Eija Jakobsson från Hollola säger med 43 års erfarenhet att det här delvis beror på knepigt sommarväder. Sallat är mycket känslig för förändringar i temperatur, fukt och näring.
Men även hur handeln behandlar sallaten har sin beskärda del i problemet.
– Butikerna har för vana att ordna sallaten intill tomater och gurkor i färggranna arrangemang. Stora lampor höjer temperaturen lätt till mer än 20 grader medan sallaten vill ha 2–4 grader, det vill säga vara i en kylhylla.
Jakobsson betonar att odlaren kyler ner sallaten. Det måste de göra eftersom kylbilens förare har rätt att låta bli att lasta ett varmt parti.
– Handeln har ingen sådan här plikt. Jag har sett hur våra produkter varit för gamla och för tidigt förfarna när de säljs. I fel temperatur hjälper det inte ens med en plastförpackning som förhindrar fukten att avdunsta.
Jakobsson säger att sallaten bör komma till konsumenten inom två tre dygn när produkterna cirkulerar som de ska. I rätta förhållanden håller sallaten då i upp till tre dagar hos konsumenten.
Snabbare på bordet
Gruppchef Veli-Matti Puhakka säger att S-gruppen i två år målmedvetet försökt öka andelen lokalt odlad sallat i sina butiker för att förkorta vägen från odlaren till matbordet. Att man dessutom allt noggrannare planerar beställningsmängderna tjänar samma syfte.
Puhakka säger att man inte behöver förvara grönsakerna kallt om produkterna cirkulerar tillräckligt snabbt.
– Om krukprodukterna ställs kallt höjer det kostnaderna och priset, säger Puhakka.
Produktlinjechefen Kenneth Forsman berättar att Kesko Livs rekommenderar att man i K-affärerna ställer fram sallaten i kylutrustning.
– Det är ändå inte alltid möjligt på grund av en stor åtgång. Då rekommenderar vi att man ställer fram lite sallat i taget.
Forsman säger att personalen får anvisningar om och utbildas i hur man hanterar sallat på rätt sätt i hela anskaffnings- och försäljningskedjan.