Kakao förbättrar minnet hos äldre
Flavanoler, som bland annat finns i kakao, kan förbättra minnet hos äldre, enligt amerikanska forskare.
37 friska personer i åldern 50–69 år fick under tre månader äta antingen höga eller låga doser av ämnet i form av kosttillskott. Forskare från Columbia University Medical Center lät jämföra försökspersonernas minne och hjärna före och efter.
Det visade sig att högt intag av flavanol, som även finns i teblad och en del frukt och grönsaker, gav mer blod i omlopp i gyrusdentatus – ett område i hippocampus, den del av hjärnan som har stor betydelse för minne och inlärning. De som konsumerade höga doser gjorde dessutom betydligt bättre ifrån sig på minnestester, då de snabbare kände igen saker än andra försökspersoner.
– Om en deltagare i början av studien hade ett minne som en typisk 60-åring, så fick samma person efter tre månader i genomsnitt ett minne som en typisk 30- eller 40-åring, säger Scott A. Small, professor i neurologi vid Columbia University i ett pressmeddelande från lärosätet.
Forskarna påpekar att den produkt som verkar ha en positiv inverkan på äldre dock inte ska förväxlas med vanlig choklad. Effekterna av flavanoler kommer undersökas vidare i en större studie framöver.
Studien publiceras i tidskriften Nature Neuroscience.