Ett skepp kommer lastat med marknadsvaror
Ett skepp har lastats på Åland för strömmingsmarknaden i Helsingfors. Varor har burits ombord i stora lass och efter tre dagars färd i österled kan galeasen Albanus förtöja i Kolerabassängen. Nu kan kommersen börja.
Hans Bergman från Geta och Peder Blomsterlund från Kökar dyker upp vid kajen i Mariehamn. Deras bilar är fyllda med godsaker som ska till Helsingfors. Låda efter låda med röda granna äpplen bärs ombord på Albanus och travas på däck. Svartbröd följer i parti och minut liksom äppelcider, havtornssaft, rypsolja och saltströmming.
- Marknaden är jätteviktig. Jag var med första gången 2007 och försäljningen har ökat varje år sedan dess. Många som besökt mig på Kökar kommer och handlar, andra kanske lockas att komma till Kökar någon gång. På så sätt är marknaden bra för hela kommunen, säger Blomsterlund som odlar äpplen och tillverkar cider i olika smaker.
Hela klanen Bergman i Geta – två bröder med fruar och barn – har jobbat idogt inför marknaden. Bakat extra mycket svartbröd, plockat äpplen och lagt in kryddfisk och skomakarlax bland en hel del annat.
- Vi försöker vara överallt där våra varor går att sälja. Vi har varit på strömmingsmarknaden över 30 år och har många trogna kunder, säger Hans Bergman.
Liv i traditionerna
I arla morgonstund i onsdags lämnade Albanus kajen i Mariehamn. Det började ljusna så smått i öster. Dimman låg över havsviken och nattens kyla kändes ännu i luften.
Årets marknadsresa är den 26:e i ordningen för skeppet.
- Vi vill vara med och hålla liv i åländska skärgårdstraditioner. Att fara till Helsingfors och sälja sina varor är i högsta grad en av dem och Albanus är den åländska samlingspunkten under marknadsdagarna, säger Kristian Öberg, verksamhetsledare för föreningen som äger och driver Albanus.
Under de första åren av marknadslivet hade man ännu mer last ombord. De som var med då minns hur de sov nära svartbrödslådorna i den förliga kajutan. De frusna bröden spred först en iskyla omkring sig, senare en rätt bedövande doft av sirap och malt.
Premiär
Havet ligger platt. Albanus, under befäl av skepparen Catrin Palmqvist, går för motor genom Föglö södra skärgård. Vid ett kalt skär tittar några sälar nyfiket på marknadsskeppet. Samtidigt doftar det lovande från kajutan – snart är det lunchdags.
Nästa anhalt är Karlby på Kökar där mer cider och bröd tas ombord. Susanna och Casper Mickwitz väntar vid butikskajen, de ska delta i marknaden för första gången. De flyttade till Kökar från Helsingfors för två år sedan och har tillsammans med några andra vågat sig på en storsatsning. De köpte kunskap, utrustning och varunamn av Birka Skärgårdsbröd och byggde en ny bagerilokal på Kökar. I maj bakades de första svartbröden.
- Vår satsning ger skärgården hopp. När vi vågat kan andra följa efter. Det finns andra företag på Åland som står inför en generationsväxling och som gärna kunde etablera sig till exempel på Kökar, säger Casper Mickwitz.
Livet på Kökar har gett paret Mickwitz ökad livskvalitet.
- Vi har insett att kvalitet handlar om kontraster. Här får man inte allt på en gång, man får en chans att längta efter något och då blir det mer värdefullt. Det är som besöket på ett nöjesfält. Förr köpte man fem biljetter och varje åk valdes noggrant. Nu köper man åkband och åker tills man spyr, säger Casper Mickwitz.
Goda samtal
Natthamn togs vid Jurmo. Därifrån gick färden till Tvärminne zoologiska forskningsstation där bastu väntade – ett mycket viktigt inslag i seglatsen – och i går kväll förtöjde Albanus nära Sveaborg. I dag vid 12-13-tiden seglar hon in i Helsingfors. På söndag klockan 11 öppnar marknaden.
Ett tjugotal medlemmar i skeppsföreningen viker några höstdagar för att segla med till Helsingfors. För många har just den här seglingen blivit en tradition som de inte vill missa.
- Det är en perfekt avslutning på seglingssäsongen. Det är ofta fint väder med lagom hård vind, säger Astrid Olhagen.
- Det är de goda samtalens resa. Man hinner umgås, sticka och virka, prata och äta. Ingen har bråttom någon annanstans, säger Inger Nygård.
- Jag är med för femte gången och ser fram emot seglingen. Det är något speciellt med Albanus och det är nyttigt ibland att gå utanför sin egen bekvämlighetszon. Vi lever nära varandra under de här dagarna. Det är en bra skola i tolerans, säger Eva-Len Mattsson