Livsmedelsbojkott väcker olust i Moskva
I snart två månader har Ryssland bojkottat livsmedel från EU och USA. Men fortfarande kan man köpa finländska ostar i Moskvabutikerna: Stora detaljhandlare får in varor via ett tredje land. De som lider är mindre restauranger och småföretagare.
Uteserveringen på McDonalds gapar tom i höstsolen. Mitt emot restaurangen på andra sidan gatan står den ryska nationalpoeten Pusjkin och blickar myndigt ut över Tverskaja, huvudgatan i Moskva.
Vid ett av borden sitter Anna Romantjenko och Natalja Budanova och äter sitt medhavda mellanmål. Själva restaurangen är nämligen stängd, precis som flera andra McDonaldsrestauranger i staden. På en skylt som har tejpats upp på dörren står det: "Detta snabbmatsföretag har stängt av tekniska skäl. Vi ber om ursäkt för olägenheten."
McDonalds vill inte skylta med att det är hälsovårdsmyndigheterna i Moskva som har stängt inrättningen på obestämd tid. Enligt myndigheterna är skälet sanitära problem, något som varken Romantjenko eller Budanova tror på.
– Det är självklart politiskt motiverat att de stängde ner några McDonalds-restauranger. Jag tycker att det är synd. Just den här restaurangen är bland de trevligaste i Moskva, med stor fin uteservering. Det är billigt att äta här och man kan vara säker på att inte bli matförgiftad, säger Budanova.
Att restaurangen är populär framkommer under de tjugo minuter vi sitter och pratar. En jämn ström hoppfulla personer rycker i de stängda dörrarna. Det är i själva verket en historisk plats: den första McDonaldsrestaurangen i Ryssland.
När den öppnades 1990 var Anna Romantjenko och Natalja Budanova inte ens födda – tjugo år gamla har de växt upp i ett Ryssland där McDonalds är en självklarhet, för att inte tala om italiensk pasta, spanska oliver, finländsk ost och svenska köttbullar. När Ryssland i slutet av augusti införde ett importförbud på matvaror från EU och USA skyndade sig de båda arkitektstuderandena att bunkra upp med sina favoritvaror.
– Mamma kan inte leva utan italienskt kaffe. Vi åkte genast till ett av de stora varuhusen och köpte tre kilo kaffe och pasta från Italien. Tyvärr finns det många varor som inte går att lagra. Jag saknar till exempel norsk lax. Butikerna försöker ersätta den med lax från Stilla havet, men den norska laxen är mycket billigare och bättre. Min mormor äter finsktillverkad laktosfri yoghurt men den hittar vi inte längre, säger Natalja Budanova.
– Jag åkte till Ikea och köpte så mycket jag kunde av svenska pepparkakor, köttbullar, choklad och tranbärssylt, fyller Anna Romantjenko i.
De båda kvinnorna har precis återvänt från varsin utlandsresa. De studerar arkitektur, kallar sig "helt opolitiska" och vill inte ta ställning till vems fel det är att relationerna mellan Ryssland och väst i dag är sämre än någonsin.
– Hela den här situationen är idiotisk. Politikerna kommer inte överens och vi får sitta emellan. Det känns väldigt otrevligt att en så stor del av världen får en negativ syn på oss ryssar. Jag vill bara att de ska avskaffa alla de här sanktionerna så fort som möjligt och att situationen lugnar ner sig, säger Romantjenko.
Natalja Budanova säger sig vara emot att Ryssland invaderade Krim.
– Jag var i Rom när det hände. Jag reste ut ur ett land som var öppet och globaliserat och återvände till ett helt annat samhälle. Det är obehagligt därför att vi inte vet vad som sker härnäst. Ska EU införa fler sanktioner?
Kryphål
Alla Moskvakonsumenter är inte lika oroliga. Olga Stukalova, lärare i konsthistoria, säger att hon än så länge knappt har lagt märke till livsmedelsbojkotten. Vi träffar Stukalova och hennes sambo Aleksandr Gozynyj i en vanlig matvaruhandel i sydöstra Moskvas förorter där de ska handla frukost.
– Finska Valios Violaost finns fortfarande på hyllorna. Titta, där har vi även Valioyogurt. Och Oltermanni-ost som tillverkas i Finland. Jag är inte det minsta förvånad, så här är det alltid i Ryssland. Det finns inga lagar utan kryphål, säger Olga Stukalova och lägger ner Violaost i shoppingvagnen.
– Det är vår favoritost, den fanns redan i Sovjetunionen när vi var små.
Valio tillverkar visserligen Violaost i Ryssland, men på förpackningen står det att osten har tillverkats i Finland. En del av ostarna kan härstamma från lager, men faktum kvarstår: en och en halv månad efter att bojkotten infördes säljer den här tämligen enkla matbutiken europeiska varor. Expediterna kan inte svara på om varorna kommer från ett lager eller om de nyligen har importerats.
– Först införs sanktioner med buller och gång och när det har gått en liten tid börjar myndigheterna se mellan fingrarna. Så är det alltid i Ryssland, säger Aleksandr Goznyj.
Olga Stukalova utesluter inte att sanktionerna kan märkas senare. Men hon oroar sig inte.
– Tolstoj sade att det inte är någon idé att oroa sig över morgondagen när man inte ens vet om man lever till kvällen. Dessutom klarar vi oss utan de där varorna om det behövs. Vi har varit med om betydligt värre tider. Jag oroar mig inte över tomma butikshyllor, däremot känns det obehagligt att Ryssland ständigt demoniseras i väst. Jag vet inte vems fel krisen i Ukraina är, men enbart Rysslands fel kan det väl inte vara. Informationskriget är fruktansvärt. Jag har slutat titta på tv.
Tredje land
Dmitrij Potapenko bekräftar att varor ständigt kommer in till Ryssland via ett tredje land. Han är delägare i varuhuskedjan Pjatiorotjka som är känt för sina låga priser. Dessutom driver han flera mindre restaurangkedjor utanför Moskva.
– Livsmedelsbojkotten har ingen större inverkan på vår verksamhet. Vi får in de varor vi behöver via Kazakstan, Vitryssland och Serbien, helt lagligt. Det beror på att vi är stora aktörer på marknaden. De små aktörerna har däremot problem.
En sådan aktör är den lilla italienska restaurangen Bella grotta i centrala Moskva. Den ligger i en mysig källarvåning några stenkast från Pusjkintorget. På menyn står alla de italienska klassikerna: caprese, pasta carbonara, prosciutto. Chefskocken Vladimir Smirnov river sig i håret när jag frågar hur länge lagret räcker.
– Inte länge till. Det är omöjligt att hitta rysktillverkade motsvarigheter till de flesta ingredienser, det odlas inte ens ruccola i Ryssland! Pasta ska vi försöka börja tillverka själva. Mozzarellaost av acceptabel kvalitet tillverkas i Ryssland och inhemska ankbröst går det också att få tag på. Parmesanost och parmaskinka kommer däremot att försvinna från menyn. Vi blir tvungna att ersätta en del av menyn med ryska rätter.
Smirnov har precis tagit över restaurangen av den förra italienska ägaren. Nu är han bekymrad.
– Moskvaborna älskar det italienska köket. Det är överlägset populärast på bröllopsbanketter och liknande. Nu blir vi snart tvungna att höja priserna, eftersom råvarupriserna redan har gått upp med tjugo trettio procent.
Dmitrij Potapenko är dock övertygad om att sanktionerna inte kommer att pågå länge till. De ryska myndigheternas beslut att sanktionerna ska vara i kraft ett år viftar han otåligt åt.
– Den viktigaste importen består av frukt och grönsaker och den är säsongsbetonad. Snart är säsongen slut och då kommer regeringen att avskaffa sanktionerna för då behövs de inte längre.
– Kreml ville sätta press på Bryssel via deras egna bönder. De begrep inte att EU-bönderna blir kompenserade. Polska äppelodlare fann väldigt snabbt nya vägar till den ryska marknaden via ett tredje land, medan holländska tomatodlare har varit långsamma. I vilket fall är detta ett tillfälligt problem, det kan jag garantera, säger Potapenko.
Ryska regeringen har tvärtom sagt att de vill utveckla den inhemska livsmedelsproduktionen?
– Det är bara dumheter. Ryssland producerar ingenting själv. Vi har inte ens sättpotatis eller frön, dem importerar vi från Holland.