Fet mjölk minskar risk för diabetes
Det tycks finnas ett samband mellan mejeriprodukter med hög fetthalt – som grädde, smör, yoghurt och standardmjölk – och minskad risk att utveckla typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes.
Det visar resultat som svenska forskare presenterar på den pågående europeiska diabeteskongressen i Wien.
– Det var lite förvånande, säger Ulrika Ericson vid Lunds universitet, som ligger bakom studien.
I den aktuella undersökningen följdes nästan 27 000 personer i snitt 14 år. Det visade sig att den femtedel som hade högst intag av mejeriprodukter med mycket fett, hade en 23-procentig minskad risk att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med den femtedel som hade lägst intag. För kött, däremot, sågs inte detta samband.
– Det kan vara så att det är skillnad på mättat fett och mättat fett, men det vet vi inte ännu.
Ulrika Ericson betonar att det handlar om ett enskilt ännu ej publicerat resultat och att fler studier behövs för att bekräfta sambandet.