Ingen genväg till smal lycka
Många hävdar att glutenfritt skulle vara hälsosammare än vanlig mat. Näringsterapeut Elina Järvelä tar udden av myten, allt beror på helheten, vad man äter till brödet och pastan.
Är den glutenfria dieten hälsosammare än vanlig mat?
– Det kan man inte påstå, allt beror på helheten.
Riskerar man att bli utan viktiga näringsämnen om man övergår till glutenfritt?
– Glutenfria sädesslag innehåller mindre fibrer än råg och korn, så man bör se till att få i sig extra fibrer ur exempelvis bär, grönsaker och fullkornsris. Genom att äta mångsidigt försäkrar man sig om att få i sig tillräckligt med mineral och vitaminer ut B-gruppen.
Hur påverkar dieten kroppen? Har den direkta kopplingar till viktminskning eller välmående?
– Det är väldigt individuellt. En del går ner i vikt när det blir svårare att få tag på lämplig mat, andra går upp i vikt när dieten är fiberfattigare och hungerkänslan slår till oftare. Många mår också bättre när tidigare magproblem upphör.
Finns det risker med att lämna bort gluten ur maten?
– Om man lider av symtom som tyder på celiaki ska man inte lämna bort gluten utan att först reda ut orsaken. Det är viktigt att få rätt diagnos, för om man är glutenintolerant måste dieten vara absolut för resten av livet. En misskött celiaki kan leda till andra sjukdomar.
Tror du att trenden håller i sig?
– Folk verkar ha ett behov av att hitta på nya trender. Jag tror att glutenfritt som fenomen kommer att gå om, precis som det gick med karpandet.