EU kräver att mat förs till soptippen
Europa står inför en aldrig skådad förstörelse av prima livsmedel. EU beslutar nu om stödpaket för att färskt kött, fisk och grönsaker för hundratals miljoner euro förintas.
Verksamhetsledare Bernt Nordman på Natur och Miljö blir stum när han hör om EU:s planer på att som följd av de ryska motsanktionerna starta ett gigantiskt matförstörar- rally.
– Det är oacceptabelt, horribelt. Miljörörelsen har länge påtalat de negativa konsekvenserna av vårt stora matspill. Men det här är ju något så mycket värre. Med tanke på fattigdomen och hungern i världen är det ren galenskap att medvetet förstöra livsmedel.
I går meddelade EU-kommissionen om det första stödpaketet till livsmedelsindustrin på grund av Rysslands importförbud. 125 miljoner euro utbetalas till odlare av tomater, gurkor, morötter, äpplen och svampar.
Överdirektör Veli-Pekka Talvela på jord- och skogsbruksministeriet bekräftar att EU: stöd förutsätter att maten förstörs.
– Hela idén med stödpaketen är att upprätthålla nuvarande prisnivå och undvika att odlare saboterar marknaden med att sälja partier till dumpningspris. Att EU skulle betala stöd till en odlare som samtidigt säljer sina produkter billigt är otänkbart. Därför måste maten kastas.
Beslutet om det första stödpaketet togs i brådskande ordning för att grönsaksskördarna nu är mogna och odlarna måste veta vad de ska göra med all mat som ryssarna inte längre vill ha.
Enligt Veli-Pekka Talvela berörs inte finländska odlare av stödmiljonerna eftersom Finland inte exporterar grönsaker och frukt till Ryssland. Senare kommer ytterligare stödpaket att bli aktuella och de berör också Finland.
– Nästa fredag träffas ministrarna på nytt i Bryssel. Men jag tror att också de följande stödpaketen går till grönsaks- och fruktodlare. Till exempel persikor och aprikoser håller på att mogna, så åtminstone de frukterna berörs.
Hur många stödpaket kommer EU att besluta om?
– Ingen vet. Efter det andra stödpaketet till grönsaker och frukt kommer kanske kött i turen. Och sedan fisk och mejeriprodukter. De besluten brådskar inte. Av mjölk man tillverka smör och mjölkpulver så de produkterna förstörs inte lika snabbt som tomat och persika. Och av fisk kan man tillreda fiskmjöl, även om prisnivån då halveras.
I Finland fruktar fiskbranschen att billig norsk lax dumpas här. Norge är ju inte EU-medlem. Får norska fiskodlare ändå stöd?
– Nej, stödpengarna går bara till länder som är EU-medlemmar. Så norrmännen måste lösa sina laxodlares problem alldeles själva.
Är inte sannolikheten då stor att billig norsk lax översvämmar Europa?
– Jo, såvida inte Norge för en gångs skull bestämmer sig för att använda sina oljepengar vettigt.
Det handlar om stora summor pengar för EU?
– Jo, och EU:s katastroffond innehåller bara 400 miljoner euro så man måste hitta på någon annan finansiering.
Vi talar om hundratals miljoner euro som används för att prima kött, fisk, smör och grönsaker ska förstöras? Är det inte vansinne?
– Visst känns det vansinnigt, men så blir det. EU betalar stöd för att rädda marknaden undan dumpning och då måste maten förhindras att nå marknaden, alltså förstöras. Men all mat behöver inte kastas, i vissa fall kan EU-stödet också användas för lagring.
Alldeles galet
Bernt Nordman på Natur och Miljö har ingen förståelse för EU:s planer.
– Miljörörelsen har länge påtalat det orimliga i att så mycket mat slängs. Men vi har då uttalat oss ur ett miljöperspektiv. Självfallet har vi också ett globalt samvete som säger att det med tanke på hungern i världen är fullständigt orimligt att förstöra mat i så stora mängder som EU planerar.
Nordman fruktar att den mat som nu EU ger order om att ska förstöras är närproducerad och miljövänlig medan marknaden i stället fylls av importerad mat.
– Miljöeffekterna är därmed mycket negativa, förutom att det etiskt är fullständigt horribelt att ätbar mat förstörs i stället för att ätas upp.
– Skulle man ens göra bioetanol av maten, men inte heller det skulle vara etiskt försvarbart.