Pektin kan öka diabetesrisken
Pektin och xylan ökar risken för diabetes hos försöksdjursungar. Om småbarns immunförsvar reagerar lika kanske man borde vara försiktig med att ge dibarn kalorifattiga mjölkprodukter, puréer och oskalade äpplen, säger forskarna.
När forskarna vid Åbo universitet matade pektin och xylan i unga möss som precis slutat dia drabbades mössen av typ 1-diabetes betydligt oftare än möss som inte fick de här ämnena.
Pektin och xylan påverkar de ämnesomsättande bakterierna i tarmkanalen, och därmed immunförsvaret. Forskarna tror att mikrobsammansättningen spelar en viktig roll för hur astma, allergier, tarminfektioner och så kallade autoimmuna sjukdomar, som typ 1-diabetes, uppkommer.
– Vår forskning visar att pektin och xylan som bryts ned i tarmkanalen och påverkar bakterierna och ämnesomsättningen främjar uppkomsten av diabetes, säger docent Arno Hänninen.
Första gången
Det är första gången forskare kunnat påvisa att ett enskilt näringsämne ökar risken för djur att insjukna i typ 1-diabetes. Pektin finns av naturen i fruktskal och rotfrukter, och som tillsats (E440) bland annat i lättprodukter, i puréer för småbarn, i sylt och i marmelad. Av xylan framställs xylitolprodukter.
Hänninen säger att forskningsrönen ger anledning att utreda noggrannare om pektin och xylan inverkar på samma sätt på tarmkanalen hos spädbarn.
– När man skjutit till rårivet och bär i kosten hos dibarn har man tidigare sett att det ökar markörerna som indikerar diabetes, men det finns tillsvidare inga belägg för att mer råkost, bär, puréer eller lättprodukter skulle öka förekomsten av diabetes, säger Hänninen.
Det finns heller inga bevis för att normala mängder av de här produkterna skulle påverka bakteriesammansättningen i tarmkanalen hos småbarn på samma sätt som hos försöksdjur.
– Vi måste få veta mer om hur produkter som innehåller de här ämnena påverkar tarmen hos dibarn, och om de eventuellt ökar risken för att insjukna i typ 1-diabetes, säger Hänninen.
Han anser att det inte än finns skäl att ändra på näringsrekommendationerna.
– Men utifrån forskningsrönen kunde det vara värt att överväga att undvika att ge småbarn mat som innehåller mycket pektin, såsom rårivna rotfrukter och oskalade äpplen.