Bananer är mer än bara frukt
Undvik fettvalkar med bananglass. Hälsosamma recept med banan i huvudrollen sprider sig på sociala medier. Inspiration hittas på Instagram med hashtaggen bananglass eller nana-icecream, som det heter på engelska.
Glass utan grädde och socker, fulladdad med vitaminer. Dessutom med en bråkdel av den traditionella gräddglassens kalorier. En hedonists utopi? Nix. Bananskivor som fryses ned och som frusna läggs i en smoothiemixer förvandlas till en härligt krämig och tjock glass. Bananen behåller sin något kladdiga konsistens också som frusen, vilket gör att glassen håller ihop utan ägg eller andra tillsatser.
- Naturens under! Tänk så enkelt man får en mycket nyttigare glass utan tillsatt socker, laktos och animaliska produkter, skriver Karoline Jönsson, författare till boken Det gröna skafferiet.
Allt fler följer någon form av specialdiet. Bananglassen passar både den som äter laktosfritt och vegan- och rawfooddiet. Det är också ett bra sätt att få användning för övermogna eller brunfläckiga bananer som annars kanske hade slängts bort.
Mixerstav är allt som behövs
Att göra sin egen glass kan för en ovan hemmakock kännas som en stor utmaning. Även den som inte är känd som någon Tomi Björck i köket kan klara av det. Allt man behöver göra är att skiva en banan, lägga i frysen på bakplåtspapper och köra de frusna skivorna i en smoothiemixer eller ge dem en omgång med en mixerstav. Och voilà: en utsökt sommarefterrätt!
HBL:s test i köket visar att bananskivorna hinner smälta lite innan stavmixern från åttiotalet fås i gång. Det blir lättare för den gamla maskinen att mixa bananskivorna, men slutresultatet blir en något smulten glass. För en riktigt kall glass gäller det att köra i en modernare mixer genast, medan skivorna är genomfrusna. Alternativt lägga in glassen tillbaka i frysen efter att man fått den konsistens man vill ha. Den är lika god till exempel nästa dag.
Tröttnar man på den enkla glassen kan den varieras i det oändliga. Med kakaopulver blir det chokladbananglass, jordnötssmör ger en gräddigare konsistens, acaipulver, chia- eller hampfrön ger en extrahälsosam version. Sök inspiration på Instagram med hashtaggen bananglass eller nana-icecream, som det heter på engelska.
Bananboom
Bananer har vid sidan om kvarg länge hört till idrottares och andra hälsomedvetna personers mellanmålsfavoriter. Men i dag hakar allt fler andra också på trenden. Förutom glass kan bananer förvandlas till en annan sommarfavorit, nämligen plättar.
Bananplättar är inte lika kaloritunga som de traditionella plättarna och är ett bra sätt att få både barn och vuxna att få i sig mer frukt. För bananplättarna behöver du två ägg för varje banan du använder. Bananen mosas och vispas med ägget, sen är det bara att steka. Även här går det lätt att variera. Med proteinpulver är det en perfekt återställare efter träningen, med bär färggrannare, eller varför inte med kakaopulver eller vanilj. Också här fungerar både bloggosfären och sociala medier bra som inspirationskälla.