Restaurangmat far illa på fyra timmar
Många bufférestauranger förbjuder sina kunder att ta med sig matrester hem och hänvisar till Eviras bestämmelser. Några sådana bestämmelser finns inte, i stället handlar det om glupska kunder.
Mat får stå framme i fyra timmar innan den måste slängas. Det är grundregeln för bufférestauranger. Utöver det här finns varken bestämmelser som förbjuder eller uppmanar restauranger att ge med överbliven mat till kunden.
Ändå har det blivit vanligare att restauranger inte tillåter att kunden tar med sig maten hem. Veli-Matti Aittoniemi som är vice verkställande direktör vid Turism- och Restaurangförbundet Mara tror att restauranger vill ha kontroll över maten.
– Det har blivit vanligare att restauranger är onödigt försiktiga med matens hållbarhet. Fler restauranger tolkar den maximala serveringstiden som ett förbud att ge med mat hem till kunden. Men enligt min uppfattning tar restaurangens ansvar slut när kunden går ut genom dörren, säger Aittoniemi.
Det är alltså inte förbjudet för restaurangen att ge med mat som stått framme på ett buffébord såvida maten inte stått framme längre än fyra timmar. Får kunden magbesvär på grund av att matresterna förvarats fel är det inte restaurangens ansvar.
Oätlig efter fyra timmar
Däremot förändras situationen helt efter fyra timmar. Då blir maten fullständigt oätlig. Personalen får inte ta med sig maten hem och den får inte ens serveras till djur.
– En sallad som stått framme några timmar är inte farlig. Den utsatta maximaltiden finns till för att vara på den säkra sidan. Finns det till exempel fisk i maten far den snabbt illa, säger Aittoniemi.
För att minska på svinnet kan restauranger ge mat som inte stått framme i fyra timmar till välgörande ändamål. Förutsatt att maten serveras inom den maximala tiden på fyra timmar.
För stora portioner
Det kanske inte enbart handlar om välvilja och omsorg för kundernas hälsa. Den kanske enklaste förklaringen är att restauranger inte vill att kunder öser tallriken överfull med mat för att kunna ta med sig en extra portion hem.
En portion definieras som det som man orkar äta på plats och ställe. Även de buffébord som definierar en portion som det som ryms på en tallrik kan bestämma att inte ge med överbliven mat i en matlåda.
Kan jag kräva att få ta med mig mat som blir över på tallriken?
– Nej, det är upp till restaurangen själv att bestämma om de ger med mat eller inte. Om restaurangen nekar dig att ta med mat är det bara att finna sig i beslutet, säger Kristiina Vainio på Konkurrens- och konsumentverket.