Familjemiddag minskar risk för fetma
Barn som äter frukost och middag med sina föräldrar löper mindre risk att bli överviktiga, enligt en norske studie.
Men snarare handlar det om vilken struktur familjen har i tillvaron, något som hänger ihop med utbildning och social status.
Studien, som presenteras på den pågående europeiska fetmakongressen i Sofia i Bulgarien, visar att barn som åt frukost med sina föräldrar fem–sju gånger i veckan löpte 40 procents mindre risk att vara överviktiga, jämfört med dem som åt frukost tillsammans bara två–fyra gånger per vecka. För middag var sannolikheten för övervikt 30 procent lägre bland dem som mer ofta åt tillsammans med sina föräldrar.
Men att det skulle vara just det gemensamma ätandet som minskar risken att utveckla övervikt är svårt slå fast, anser Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.
– Det är mer ett uttryck för att strukturen och måltidsordningen är extremt viktig för att barn ska få en bra viktutveckling, säger Marcus.
- Barn som åt frukost med sina föräldrar 5–7 gånger per vecka hade 40 procent lägre risk att vara överviktiga, jämfört med barn som åt frukost med sina föräldrar 2–4 gånger per vecka eller mindre.
- Barn som åt middag med sina föräldrar 5–7 gånger per vecka hade 30 procent lägre risk att vara överviktiga, jämfört med barn som åt middag med sina föräldrar 2–4 gånger per vecka eller mindre.
-
Barn som åt lunch med sina föräldrar 5–7 gånger i veckan löpte däremot 20 procents högre risk att vara överviktiga, jämfört med barn som åt lunch med sina föräldrar 2–4 gånger per vecka eller mindre.
Källa: Energy-projektet, sponsrat av Europeiska kommissionen
Tidigare forskning visar att barn till föräldrar med lägre utbildning och lägre socioekonomisk status löper högre risk att utveckla övervikt och fetma.
– Det finns ett samband mellan dessa faktorer och hur mycket struktur man har i tillvaron. Högutbildade har mer resurser på många olika plan och har därmed lättare att få till en bra måltidsordning, säger Marcus.
Gräl och skilsmässor en risk
Skilsmässor och familjegräl verkar också ha samband med barns feta. En norsk undersökning, som också presenterades i Sofia, visar att barn till frånskilda föräldrar löper en och en halv gång större risk att bli överviktiga än barn vars föräldrar är gifta. I studien mättes längd, vikt och midjemått på över 3 100 elever i årskurs tre.
En dansk studie visar att familjegräl under måltider påverkar barn i åldern 2–6 år. De vägrade äta vissa rätter som de kopplade till sina föräldrars gräl.