Matförgiftning på toppkrog
Över trettio gäster har anmält att de blivit matförgiftade på restaurang Gaijin på Bulevarden i Helsingfors.
– Över trettio personer har insjuknat efter besök på Gaijin i mitten av april, bekräftar Riikka Åberg, chef för livsmedelssäkerheten på Helsingfors miljöcentral.
– Gästerna har förgiftats flera kvällar i rad. Vi vet inte orsaken utan utreder den just nu tillsammans med restaurangen.
Åberg understryker att man inte har haft någonting att anmärka mot hygienen på Gaijin.
– Allt verkar vara i ordning på restaurangen, men vi försöker reda ut orsaken. Det kan vara svårt.
De flesta som anmält att de blivit matförgiftade har uppgett att de ätit skaldjur. Matförgiftningen förorsakade normala matförgiftningsbesvär.
– Vi tar emot närmare 300 anmälningar om matförgiftningar per år. Intresset för det här fallet är stort eftersom det rör sig om en känd krog. Å andra sidan är det också sällsynt att så många personer drabbas, säger Åberg.