Fosfor i maten farligt för hälsan
En ny amerikansk studie visar att för stora mängder fosfor i maten kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat fryst färdigmat kan innehålla stora mängder fosfater. – Ät mångsidigt så kan du vara lugn, säger Kirsi-Helena Kanninen vid Evira.
Fosfor är ett viktigt ämne för människokroppen och det är nödvändigt att få i sig en viss mängd varje dag. Livsmedelssäkerhetsverket Eviras rekommendation är ett dagligt intag av 700 milligram. Många livsmedel innehåller ändå stora mängder och det är inte ovanligt att den dagliga dosen blir större än så.
En ny studie av forskare vid John Hopkins University och University of Alabama påvisar att fosfor påverkar vårt välmående mer än man kanske tidigare trott. Det har varit svårt att kunna länka intag av fosfor till faktiska sjukdomssymptom eftersom dessa kan bero på underliggande sjukdomar. Nu verkar man däremot kunna visa ett starkare samband än tidigare.
Studien är en del av den tredje upplagan av National health and nutrition examination survey. Den påvisar att intaget av fosfor sammanhänger med ökat dödlighet om den dagliga dosen överstiger 1400 mg, främst när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Under gränsen kunde inget samband påvisas.
Studie följde med över 9000 friska amerikaner i åldern 20 till 80 år under 15 års tid. Deras fosforintag hade kartlagts under åren 1988 till 1994.
Mångsidig kost bäst
Vid Evira har man ännu inte beaktat den nya undersökningen i sina rekommendationer.
– Det är Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA som granskar den här typen av nya undersökningar. Denna kommer säkerligen också att behandlas, för att besluta om några nya rekommendationer bör ges, säger Kirsi-Helena Kanninen, sakkunning om tillsatsämnen vid Evira.
Fosfater används ofta som tillsatsämnen för att justera olika ingrediensers koktider och för att binda vätska. Mest fosfor finns i fryst färdigmat och i kötträtter som korv. Fosfor förekommer även naturligt i ett flertal livsmedel, till exempel mjölk, ägg, fisk och spannmål.
I den amerikanska studien betonas det ändå att det inte i detta skede går att bevisa ett kausalt samband mellan höga halter av fosfor, och ökad sjukdomsrisk. Det handlar endast om stark korrelation. Vid EFSA anser man att det i nuläget inte finns tillräckligt starka bevis för att begränsa mängden fosfor i livsmedel ytterligare.
Kanninen tror inte heller att det i det här skedet finns någon orsak till att vara extra noga med att undvika fosfor.
– Så länge man äter en mångsidig kost så behöver man inte vara orolig, säger Kanninen.