Ät mer nötter men ogärna smör
Ät inte kött som huvudmål mer än tre fyra gånger i veckan, öka intaget av D-vitamin och ät gärna nötter. Nu förändras kostpyramiden.
De nya nordiska näringsrekommendationerna har publicerats i dag. De ligger som grund för de nationella råden om hur vi ska äta och kommer att synas i en omformad kostpyramid i januari.
Enligt de nya rekommendationerna kan man höja fettintaget något. Den lägsta gränsen för dagligt intag av kolhydrater har i sin tur sänkts.
Men det handlar inte om att man nu skulle tala för lågkolhydratkost med mycket protein och fett, i stil med Atkins eller GI.
– Om man vill öka andelen fett ska man öka intaget av vegetabiliska oljor och växtfett. Om man vill begränsa kolhydraterna ska man välja bort de sockerrika och fiberfattiga spannmålsprodukterna, äta mindre ljust bröd och bullar helt enkelt, säger Mikael Fogelholm som är medlem i den nordiska arbetsgruppen.
Enligt honom baserar sig rekommendationerna på en gedigen genomgång av forskning och litteratur och det finns inget som stöder ett ökat intag av smör.
Nytt är att nötter rekommenderas på grund av sina goda hälsoeffekter. Konsumtionen av rött kött ska man gärna minska till tre fyra måltider per vecka.
– Forskning har visat att rikligt intag av kött ökar risken för tjocktarmscancer och typ 2 diabetes.
Den dagliga rekommendationen av D-vitamin höjs från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram för alla över 2 år.
Det är nu femte gången de nordiska näringsrekommendationerna görs. De uppdaterades senast 2004.
Läs mer i morgondagens Hbl.