
Mycket fortfarande öppet kring nya skolplaner
Närskolan kommer inte att försvinna även om upptagningsområdena i Helsingfors södra stadsdelar slås ihop och Cygnaeus skola stänger, säger Veronica Hertzberg, ordförande för Utbildningsnämndens svenska sektion.
– Jag vill främst lyfta upp vilka idéer som funnits kring den Nordiska skolan som många velat ha och som under åren lyfts upp i flera debatter och inlägg. Den nya skolan på Busholmen skulle enligt planerna bygga på den nyaste pedagogiken och ett nydanande tänk. Skolan som tanke och som rum är en unik grej för svenskan i Finland, säger Veronica Hertzberg (SFP), ordförande för Utbildningsnämndens svenska sektion.
Utbildningsverkets förslag att stänga Cygnaeus lågstadieskola har väckt många frågor bland föräldrar. Enligt det nya förslaget kommer skolorna i södra området kommer att omfattas av ett gemensamt elevupptagningsområde. Föräldrarna har möjlighet att uttrycka önskemål om skolplats, men utbildningsverket anvisar varje elev en skolplats. Många föräldrar är oroliga för att deras barn skickas till Busholmen, även om de själva valt Norsen.
Enligt Veronica Hertzberg skulle närskoleprincipen fortfarande att vara utgångspunkten, men det nya systemet ska möjliggöra mer flexibilitet än tidigare.
– Nu har upptagningsområdena varit väldigt strikta, vilket gjort det besvärligt för en del familjer att välja en skola som inte är i det egna upptagningsområdet, men i praktiken skulle vara lättare att ta sig till. Närskoleprincipen kommer att följas, men om det finns utrymme i en annan skola har man möjlighet att välja den.
Tanken är att föräldrar också kan välja till exempel den nordiska skolan på Busholmen även om de inte bor i närheten.
Det är upp till svenska sektionen att fatta beslut om kriterierna för elevantagningen och dem tar sektionen ställning till senare. Men frågan om huruvida alla Cygnaeuselever ryms i Norsen är fortfarande öppen, liksom hur många svenskspråkiga barn det finns på Busholmen år 2019, då den nya skolan öppnar.
Svenskt eller finskt?
En del föräldrar har uttryckt misstro över hur stor roll det svenska kommer att spela i den nya skolan på Busholmen. Hertzberg förstår skepsisen, men tror att den svenska skolan kommer att vara lockande för föräldrar som vill ha mera finska och mera nordiska element.
– Det är också positivt att det finns tre stycken jämnstora klasser i åk 0–6, vilket skulle ge en bra språkig balans.
Hertzberg säger att den nordiska linjen, även om den sorterar under det finska bildningsväsendet, kan locka såväl tvåspråkiga elever som enspråkigt finska.
Cygnaeus direktion säger (i HBL 31.1.) att de inte informerats om att skolhuset borde renoveras. I vilket skede är planeringen?
– Renoveringen finns i stadens investeringsplan som godkänts av stadsstyrelsen och den uppskattas börja år 2021.
Även om Hertzberg är positiv till den nuvarande planen utesluter hon inte någon version av det omtalade alternativ C, det vill säga att Cygnaeus lågstadieskola administrativt slås ihop med Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola och att den nya enhetsskolan skulle fortsätta verka i de tre skolhusen.
Utbildningsnämndens svenska sektion behandlar planerna på torsdag, då förslaget föreslås sändas på remiss.