Kafékulturen sprider sig i stadskärnan
Nya kaféer dyker upp i jämn takt i Helsingfors centrum och etablerade fortsätter som förr. En god kopp kaffe är en liten lyx var och en kan unna sig oberoende av dåliga konjunkturer.
Kronohagen har varit med om en speciell utveckling under det gångna året. Allt som allt fyra kaféer och ett tehus har slagit upp sina dörrar under 2015.
Man kunde tycka att det är modigt att starta kaféverksamhet just nu då folk sparar och köpkraften går ner.
- Om en butiks- eller affärslokal ändras till en restaurang eller ett kafé krävs en ändring av lokalens användningssyfte.
- Planen för den tänkta verksamheten ska skickas skriftligt eller elektroniskt till stadens miljöcentral i ett så tidigt skede som möjligt, senast fyra veckor innan verksamheten inleds.
- Ärendets handläggare granskar anmälningsblanketten och ber om tilläggsinformation vid behov.
- Tidpunkten för granskningen antecknas på blanketten.
- Miljöcentralen skickar ett meddelande till aktören om att anmälan har behandlats.
- Handläggningen kostar 130 euro.
- Lokalen inspekteras och den ska uppfylla de bestämmelser som ställs på livsmedelslokaler.
- Enligt Helsingfors stads regler får en affärslokal som inte har en kundtoalett erbjuda maximalt sex sittplatser för presumtiva kunder. Källa: Helsingfors stad
– Jag ser det snarast som tvärtom. Det kan vara just de dåliga tiderna som får människor att fatta beslutet att förverkliga drömmen om att öppna ett eget kafé.
Det säger Johanna Ehrnrooth som själv gick och drömde om ett eget kafé. Kaféverksamheten har gått i släkten. Hennes mormor ägde en gång två kaféer med namnet Café Caramelle. Den ena låg bredvid Saluhallen vid Södra kajen och den andra vid Villa Hagasund.
När Johanna Ehrnrooth fick chansen att ta över Espresso Edge på Elisabetsgatan 29, i Kronohagen efter amerikanen Justin Forst för elva år sedan var det inte länge hon tvekade. I dag har det mysiga kaféet en etablerad ställning som en av Kronohagens mest populära träffpunkter. Profilen är fortfarande en blandning av det ursprungliga kaliforniska och mexikanska, men med en prägel av Johanna Ehrnrooths egna värderingar som tydligt har formats av hennes tretton år i Steinerskolan.
– Vi lärde oss i ett tidigt skede hur viktigt det är med matens ursprung. Vi bad bordsbön och tackade jorden och solen för den mat vi fick. Ekologisk mat kom in i storköket i Steinerskolan i ett mycket tidigt skede. Skolan var absolut före sin tid. Det här var för cirka 40 år sedan, säger Johanna Ehrnrooth.
Trivs med personal och kunder
Menyn på Espresso Edge har många ekologiska och vegetariska rätter. Möjligheterna att välja rättvisemärkt kaffe och te är en självklarhet.
Det roligaste med att ha ett eget kafé är, enligt Ehrnrooth, gemenskapen med kunderna och personalen. Hon har cirka tio anställda, en del på heltid, andra på deltid. Varje dag är sig olik i restaurang- och kafébranschen. När det begav sig, för elva år sedan, kunde det vara mycket svårt att få arbetskraft. Nu är det lättare. Hon berättar att hon kan ha hundra sökande som svarar på en deltidstjänst som servitör.
– Kanske jag inte borde säga det här, men kaféverksamhet verkar inte vara en speciellt konjunkturkänslig bransch. Folk måste ju äta lunch och de unnar sig gärna en kaffe då och då. När det är dåliga tider vill man också gärna träffa sina vänner. Det gör man också bäst över en kopp gott kaffe, säger Johanna Ehrnrooth.
Vietnamesisk kafékultur
Det var det där med vänner och en god kopp kaffe som fick den senaste nykomlingen i kafébranschen i Kronohagen att våga satsa på att öppna ett eget kafé. Nha Truc, Ngoc Hoang och Olli Keränen öppnade kaféet Papu för fyra veckor sedan på Mariegatan 24. Kaféets nisch är den vietnamesiska kafékulturen.
– Kaféerna kom till Vietnam då Indokina var en fransk koloni. Småningom formades det en egen kafékultur i Vietnam med starka inslag från Frankrike. Det är starkt, mörkrostat kaffe som mals och bryggs i en kopp framför en. Det typiskt vietnamesiska är att man i kaffet blandar lite kondenserad mjölk. Man kan också lägga i några isbitar om man föredrar kallt kaffe, berättar Ngoc Hoang, en av kaféets tre ägare. De har alla tre högskoleexamen från Finland.
Gjorde riskkalkyl
Att umgås på kafé är en mycket stark tradition i Vietnam. Kaféerna kan vara ute, inne, i trädgårdar eller parker. Det finns ungdoms-, familjekaféer och kaféer för vem som helst. Att tillreda kaffet är en liten ceremoni som görs med speciella tillbehör .
Papus ägare berättar att de planerar att inte bara bjuda på kaffe, hembakade kakor och fyllda baguetter. De säljer också kaffe och tillbehören för att konsumenterna själva ska kunna tillverka kaffet enligt det vietnamesiska mönstret. Varannan vecka lanserar kaféet en nyhet av något slag. Senast var det den vietnamesiska smörgåsen, Bahn Mi.
Olli Keränen, som har ekonomisk utbildning, säger att de gjorde en noggrann kartläggning och riskkalkyl innan de satsade på att öppna kaféet. De jämförde förutsättningarna i olika stadsdelar och kom till att Kronohagen gav den bästa basen. Hyran är skälig och mottagandet har hittills varit positivt. Många Kronohagsbor har tittat in och önskat dem välkomna.