Ny krog gör läckerheter på kasserad mat
– Just nu utnyttjas bara 10–15 procent av butikernas överblivna livsmedel. Vi vill ändra på det, säger Johanna Kohvakka, som tagit initiativ till den nya restaurangen som ska öppnas i Helsingfors.
Nästa vår öppnas en ny restaurang i Helsingfors som återanvänder livsmedel som butikerna kasserat, skriver tidningen Nyt-liite. I projektet, som bär namnet From Waste to Trash, ingår också planer på att grunda en återvinningscentral för livsmedel.
Helsingforsbon Johanna Kohvakka, som tagit initiativ till den nya restaurangen, säger till Nyt-liite att hon reagerat på hur mycket ätbar mat som butikerna slänger bort. Nu vill hon sätta stopp för matsvinnet.
– Just nu utnyttjas bara 10–15 procent av butikernas svinn för mathjälp. Vi vill ta modell av Amsterdam, där man sätter ett stort värde på att äta överbliven mat, säger Kohvakka till tidningen.
De bästa överblivna livsmedlen från matbutikerna gallras ut och ges vidare till restaurangens kockar, som omvandlar dem till restaurangmåltider.
– Det blir till exempel alldeles ofattbara mängder bröd över i butikerna, säger Kohvakka.
Livsmedel som passerat sitt bäst före-datum kommer ändå inte att användas på restaurangen.
Restaurangen ska öppnas under våren 2016, sannolikt i Berghäll, Sörnäs eller Fiskehamnen.