Öl och lokala läckerheter fyller Järnvägstorget
Närmatsmarknaden Delikatessernas Finland och ölfesten Syystober slår upp sina portar på torsdag.
Finlands populäraste evenemang för närproducerad mat, Delikatessernas Finland, dukar för femte gången upp ett smörgåsbord av ekoprodukter från Finlands olika landskap på Järnvägstorget i Helsingfors centrum.
Godbitar från små livsmedelsföretag kan avnjutas på stället eller köpas med hem.
Den tre dagar långa matmarknaden sammanfaller liksom tidigare år med ölfesten Syystober, som frestar med tiotals ovanliga ölsorter från inhemska småbryggerier.
– Ett särskilt stort tema i år är matfostran – att lära barn varifrån mjölk och andra lantbruksprodukter egentligen kommer. Samtidigt är evenemanget en fin chans för mindre lantbruksföretagare och bryggare att knyta kontakter med restauranger och butikskedjor i huvudstadsregionen, säger informatör Mia Wikström vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, som är en av evenemangets arrangörer.
Delikatessernas Finland öppnar på torsdag klockan 16 och pågår till 21.30. På fredag är matmarknaden öppen mellan 11 och 20, medan lördagens öppettider är 10–18. Ölsugna kan uggla i Syystober-öltältet varje kväll fram till klockan ett.
Förutom mat och öl erbjuder evenemanget program för hela familjen, där bland annat de finländska landskapen presenteras. I öltältet utlovas levande musik varje kväll.
Evenemanget har gratis inträde. I fjol lockade Delikatessernas Finland 53 000 besökare.