Skorpan för Jakobstads glasstraditioner vidare
Han tröttnade på alla likriktade affärskoncept och öppnade ett kafé med bageri i Jakobstad.– Stackars Finland är snart fullt av kedjor! Jag vill erbjuda något som är unikt här i stan, säger företagaren Robin Nyman, som helt nyligen började tillverka egen glass.
I utkanten av Skata, den gamla trähusstadsdelen i Jakobstad, fungerar sedan ett drygt år tillbaka Skorpan, en kombination av bageri, kafé och mjölkcentral. Robin Nyman är företagaren som trots rådande ekonomiska tider vågar satsa på hembakat bröd, mysig atmosfär och hantverksglass av ekologisk mjölk.
– Jag har velat skapa en miljö där kunder kan landa för en stund, koppla av och delta i ett samtal.
Vad gäller miljön har han åtminstone lyckats. Skorpan finns i en renoverad stockstuga, där de äldsta delarna härstammar från 1790-talet. Nyman har stått med snickarbyxorna på nästan dagligen de gångna ett och ett halvt åren. Han har bytt ut golvbräder och stockar, slipat, målat och byggt om. Stugan har genomgått en total förvandling, från antikaffär till kafé med fungerande kakelugnar i salongerna.
– Det har varit långtifrån lätt, då Museiverket har sagt nej till nästan alla förändringar, medan livsmedelsmyndigheterna har sina strikta krav.
Efter ändlösa samtal och ännu fler blanketter har han lyckats snickra ihop lösningar som bägge myndigheter godkänt. Veckan före midsommar kunde sommarens nyhet, glasskiosken med egenproducerad ekoglass, slå upp sin lucka i den gamla vedboden på gården.
– Jag är ingen stor glassälskare, men nog en retronörd. Jag ville ta tillbaka glasstraditionen till Jakobstad. Det här känner jag efter bara en månads produktion att många Jakobstadsbor är glada över. Glassfabriken försvann för 15 år sedan då en stor koncern köpte upp Sun Ice och lade ner verksamheten.
Partner från Norge
Robin Nyman har ingen bakgrund vare sig som företagare eller inom livsmedelsbranschen. Han är uppvuxen i Jakobstad, har studerat teologi i Åbo, jobbat som lärare på vildmarkslinjen vid Kronoby folkhögskola och de senaste åtta åren som frilansande snickare samtidigt som han haft huvudansvaret för familjens två döttrar medan frun Nina, som arbetar inom exportindustrin, ofta är på arbetsresa ute i världen.
– Det var ett ensamt jobb att snickra, det passade mig inte alls. Jag har länge drömt om att starta något eget, men att det skulle bli just ett kafé klarnade först när vi fick möjligheten att köpa det här huset.
Han fick en partner i kusinen och företagaren Björn Jensen i Oslo.
– Björn har lärt mig företagstänket. Nu senast hjälpte han mig att lokalisera en cykel med frysbox i Trondheim.
Vintern en utmaning
Cykeln är nu på väg mot Jakobstad med snigelpost och ska användas till att marknadsföra Skorpan, som ligger en halv kilometer utanför stadskärnan.
– Det var aldrig ett alternativ att vi skulle ha startat kafé i ett modernt stenhus. Vi vill erbjuda något genuint och exklusivt för Jakobstad. Många turister har en romantisk bild av ständig sommar i trähusstaden. Den förväntningen har det varit lätt att leva upp till. Utmaningen ligger i att locka kunder också en regnig onsdagseftermiddag i november.
Hittills har Robin Nyman lyckats på den punkten också. Företaget överlevde sin första vinter och personalen på fyra anställda har fått sällskap av fyra sommarjobbare.
– Folk har behov av att umgås och dricka kaffe i november också. Dessutom försöker vi skapa lite sydeuropeisk brödkultur, vi bakar färskt bröd varje morgon.
Glass är färskvara
Vi sitter ute i trädgården framför kaféet. Robin hälsar ständigt på kunder som går förbi, frågar hur de mår och om semestern redan börjat. .
Här växer gamla syrener och fruktträd, men också nya vinbärsbuskar och rabarber. Det är smaker som Nymans vill bjuda på i sina glassar.
– Investeringen i glassen är sjukt stor. Men vi tror att det finns en marknad för genuint hantverk. Jag har anställt yrkeskunnigt folk och vi jobbar ständigt med produktutveckling och försöker ersätta alla E-ämnen med något naturligt.
Teamet laborerar med lokal ekomjölk, socker, ägg, bär, frukt och andra naturliga råämnen.
– Vi vill undvika sådant som industriell glass är full av, som konserveringsmedel och kemikalier. Stora mejerier vill göra fluffig glass, för luft är ganska kostnadseffektivt, funderar Nyman.
Sortimentet i glassbaren varierar från dag till dag, storsäljaren hittills har varit havtornssorbet.
– För ett par dagar sedan kom ett svenskt par in och undrade vad vi sätter i havtornsglassen då den är så intensivt orange. Det är havtorn, svarade jag, vi krossar dem hela och använder både skal och frön. Det ger färg och smak!
Äkta smaker. Havtornssorbeten får sin naturliga färg från bären, medan citronsorbeten är ganska syrlig och full av citronbitar. I glassen med choklad och salta nötter förenas salt och sött på ett spännande sätt.
Kusiner och kompanjoner. Eftersom Robin Nyman (till höger) saknar företagarbakgrund har han haft stort utbyte av diskussionerna med kusinen från Norge, Björn Jensen. De träffas flera gånger per år, främst för att umgås över god mat och dryck, men oftast resulterar det i samtal över mer eller mindre galna affärsidéer.