Vänliga jeppisburgare intar centrum
Färska örter, hemgjorda pommes och kvalitetskött – framgångskonceptet från Jakobstad är det senaste tillskottet till artesanburgartrenden.
Det började med inspiration från utlandet. Sex vänner från Jakobstadsregionen ville öppna ett ställe där de kunde få shakes, burgare och hotdoggar i äkta interkontinental stil.
Svaret blev Friends & Brgrs som för ett år sedan slog upp dörrarna i Jakobstad.
Hemligheten bakom succén är råvarorna. Kedjan satsar på färska ingredienser, mal köttet själva och varje morgon skivas potatisen till pommes på plats och ställe.
Nej till fisk
Strävan efter på den perfekta potatisen har varit en utmaning för sextetten. Resultatet är ett trestegssystem som utvecklats för att uppnå rätt krispighet.
– Den potatis som fungerar på hösten fungerar inte på sommaren, därför byter vi potatissort flera gånger per år, förklarar Kaj Fagerholm som är en av ägarna.
Han drömmer om en burgare med saftig stekt lax, men delägarna Saul Mäenpää och Sebastian Östman skakar bestämt på huvudet.
– Du kan få en laxsallad i stället, säger Saul.
Däremot har ovanligheter som julskinka fått grönt ljus av ägarna, men bara som specialburgare till jul.
Till kedjans specialiteter hör aioli med persilja och gräslök, tre olika storlekar på burgarna – och service på svenska.
Testtuggat
På menyn finns fem olika hamburgare – tyvärr kommer det att ta ungefär en månad innan milkshaken anländer till Helsingfors.
Jag hugger tänderna i klassikern Friend's Brgr, men som lyxversion med karamelliserad lök och aioli, och väljer att dippa mina pommes i den gröna aiolin.
Själva biffen är saftig och underbart rosa, däremot bjuder brödet inte på särdeles mycket motstånd. Trestegspotatisen får höga poäng, perfekt för den som gillar artesanpotatis.
På onsdag klockan 14 slår restaurangen upp sina dörrar på Mikaelsgatan 8 i Helsingfors. Till näst siktar krögarna på att öppna en restaurang i Stockholm.