Hantverksöl under stans vackraste tak
Bier-Bier ger stans ölvänner ett unikt löfte: här kan du smaka på nya importöl som inte säljs någon annanstans.
Anders Westerholm ser sig omkring.
– Kan vi sitta här, den här platsen har jag inte provsuttit ännu.
Platsen är en brun lädersoffa vid en massiv kakelugn. Låter man blicken vandra längs de aubreginefärgade väggarna når den snart det taket – en snirklig värld i trä, kanske Helsingfors vackraste tak. Byggnaden på Skillnadsgatan 13 är ritad strax innan sekelskiftet av Sebastian Gripenberg och inhyste länge en Alko som var känd för sin professionella betjäning.
– När jag såg att lokalen står tom igen insåg jag genast att den ska bli vår nya ölbar. När man får den magkänslan måste man snabbt samla ihop sitt gäng och köra.
- Ålder: 33
- Bor: På Skatudden.
- Familj: Fru och en son.
- Favoritplats i Helsingfors: Nära havet.
- Här äter man bäst i stan: på små självständiga restauranger.
Bara sex veckor efter att hyreskontraktet undertecknades har den gamla lokalen nu förvandlats till en sofistikerad ölbar med en krögare som skiner av stolthet.
Man kan minsann kalla honom en multientreprenör. I slutet av 90-talet blev Westerholm känd under artistnamnet Andu i gruppen Rähinä records. Några år senare, 2003, var han med om att starta upp skivbolaget med samma namn tillsammans med bland andra Elastinen.
Nästa steg var baren Vinyl bar, och sedan dess har Westerholm varit med om ett tio restaurangstarter.
Den senaste är restaurang Story som han öppnade tillsammans med Matti Sarkkinen, Teemu Aura och Markus Hurskainen i Gamla Saluhallen i höstas. Han är också delägare i kedjan Sushibar+Wine och vinbaren Vin-vin tillsammans med Toni Immanen och Matti Sarkkinen.
Enkla idéer bäst
Mycket av verksamheten har sin grund i vinimportfirman Viinitie som Westerholm gick med i för fem år sedan och nu driver tillsammans med sitt "dream team" – gänget bakom Vin-Vin och Sushibar+Wine.
I vinbaren Vin-Vin kan trion testa hur kunderna tar emot Viinities nya viner. Ett vin som bevisligen säljer bra i baren är också lättare att sälja till restaurangkunderna.
– De bästa idéerna är ofta de allra enklaste, som med Winebar+Sushi. Vi hade en vinimportör och en sushirestaurang och så tänkte vi: kombinera! Det gick jättebra. Mig veterligen finns det ingen annan i världen som är specialiserade på just sushi och vin, säger Westerholm.
Bier-Bier fungerar enligt samma koncept.
– Intresset för öl växer hela tiden och vi ville börja ta in öl via Viinitie. Bier-Bier blir som en lekplats där vi kan provköra nya produkter utan mellanhänder. Det betyder också att det blir extra intressant för ölintresserade. Här får de alltid smaka på nya öl som man inte får tag på någon annanstans.
Till en början är cirka 15 procent av ölet egen import, men när sommaren kommer ska andelen vara ungefär femtio procent, lovar Westerholm. På Vin-Vin är nästan 90 procent av utbudet Viinities egen import, men där är tempot också långsammare.
– Öl tillverkas och konsumeras snabbt och därför roterar allt mycket snabbare i ölbranschen.
Story får en lillasyster
Största delen av ölet säljs på flaska och baren har en ölmeny där sorterna är indelade enligt smak i stället för land.
Priserna är snäppet högre än på vanliga ölhak, men Westerholm poängterar att de flesta är under tio euro och att personalen kan hjälpa kunderna att hitta något bra genast från början.
– Jag själv är förtjust i flasköl, de har ofta så otroligt fin design!
Att hantverksöl ligger i tiden syns i stadsbilden. Vid jul öppnade Brewdog Helsinki vid Femkanten och för några dagar sedan kom nyheten om en amerikansk hantverksölbar som ska öppna på Stora Robertsgatan.
Blir inte det inte för många ölbarer?
– Tvärtom, det är bra för både företagarna och kunderna. Öl är definitivt en trend, men det är inte därför vi öppnar nu. Vi vill bygga ett bra ställe som håller länge.
Vad är hemligheten bakom långlivade restaurangprojekt?
– Att man omger sig med rätt människor. Utan min partner Matti Sarkkinen skulle det inte blivit någonting alls. Vi kompletterar varandra perfekt. Och så har vi världens bästa team. När man vet att man har en superb inredningsarkitekt, en bra byggfirma och pålitlig, kunnig personal så vågar man också ta risker och göra snabba ryck.
Vilket är nästa ryck?
– Det blir Storys lillasyster, en Story Deli som öppnar på Högbergsgatan i mars och säljer hälsosam take away och Storys bageriprodukter.