Smörgås och yoghurt till lunch
Det serveras kall lunch i de flesta Helsingforsskolor i dag. Matsäcken med smörgås och yoghurt är likadan som när eleverna åker på utfärd.
Smörgåsarna och yoghurten är beställda och fanns i går redan i skolornas kylrum. Airi Rintamäki, utbildningsverkets chef för matservice, säger att menyn inte är ovanlig, samma slags matsäck får barnen ta med när skolan åker på utfärd.
– Vi har förberett oss på strejk och matsäckarna är införskaffade, så smörgås, yoghurt och frukt är vad vi serverar på tisdagen, säger Rintamäki.
Aulikki Johansson, kostservicechef vid Palmia, upplever att det har varit krävande att få ihop en fungerande lunch till alla elever och daghemsbarn. Lunchen innehåller inga köttprodukter. Det finns ost att sätta på brödet.
– Maten ska passa också dem som äter vegetariskt, därför valde vi ost. Vi har beställt råvarorna i förväg till skolorna. Eleverna får själva breda sina smörgåsar till lunch.
Frukten är antingen äpple eller päron, som barnet förväntas äta med skalet på.
– Vi kan inte skala dem i förväg, frukten blir brun då. I matsalen kommer det att finnas engångsbestick, för det finns ingen personal på plats som sköter disken, säger Johansson.
Eleverna får ta med egen frukt eller annat mellanmål som kan förvaras i ryggsäcken under skoldagen. Airi Rintamäki avråder ändå föräldrarna från att skicka med måltider som ska värmas i mikro, det finns inte tid och resurser att värma mat.
– Alla kylutrymmen är redan fulla med matsäckar. Oftast finns det bara en mikrovågsugn per skolkök, så det är i praktiken omöjligt att värma mat till skolans alla 300-400 elever, säger Rintamäki.