Storm kring trendig pizzabar i Tölö
Linko slog upp dörrarna i juni i fjol och har under ett år nått stor popularitet bland stadsborna. Nu hotar en tvist i husbolaget att stänga den omtyckta kvartersrestaurangen i Tölö i Helsingfors.
Linko Pizzabar på Linnankoskigatan i Bortre Tölö har snabbt etablerat sig bland Helsingfors restauranger och blivit en populär samlingsplats bland unga finlandssvenskar.
Men restaurangen har kritiserats bland annat för ljudnivån. Det senaste klagomålet baserar sig på bolagsordningen, enligt vilken lokalen ska användas för butik och lager, inte restaurangverksamhet.
Linkos ägare Ossi Donner, Matti Raittila och Panu Sauri samt en tyst samarbetspartner köpte affärsverksamheten av de tidigare företagarna som haft restaurang i lokalen och de visste inte om en sådan bestämmelse.
– Vi handlade i god tro. Det har funnits en restaurang här i över femton år, säger Donner.
Något slutgiltigt beslut om Linkos framtid har inte tagits, men husbolaget har varit i kontakt med ägarna per mejl och fortsättningen ser osäker ut.
– Det skulle vara lättare att acceptera om det var för att vi serverade dålig mat eller så, men vi har hittat på ett koncept som folk gillar och då känns det jättesynd, säger Donner.
De flesta i huset och i grannskapet har varit väldigt positivt inställda och glada över att det händer något i området, enligt Donner.
Tvister vanliga
Lokalen ägs av Delifox Ravintolat Oy som driver den bredvidliggande ölrestaurangen Janoinen Lohi. Vd Markku Orasmaa säger att de backat upp Linko i tvisten med husbolaget.
– Det är vanligt med klagomål på restauranger och barer. Folk har blivit väldigt känsliga, säger Orasmaa.
Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet säger att det rätt ofta uppstår tvister mellan invånare och krogar i stan.
– En del husbolag vill inte ha restauranger eller barer i huset och tycker att de stör. Det viktiga är vad det står i bostadsordningen att lokalen ska användas till.
Enligt Furuhjelm handlar klagomålen ofta om att det är mycket folk, matos eller allmänt stökigt. Det är också vanligt att i man i sådana fall börjar utreda om tillstånden är i skick.
– Om det blir en tvist i rätten kan man i viss mån också se på vad utrymmet använts till tidigare, säger Furuhjelm.
Linkos ägare säger att de försökt vara tillmötesgående. Uteserveringen på gatan utanför har stängts och öppethållningstiderna tidigarelagts för att inte störa invånarna om kvällarna.
Livar upp området
Matti Raittila är kökschef och har ofta fullt upp med att grädda pizzor för alla som trängs i den lilla lokalen. På menyn, som finns på en krittavla ovanför bardisken, hittar man pizzor med ingredienser som avokado, rödbeta, getost och skaldjur. Att gästerna är nöjda märks på alla de stamkunder som återvänder gång på gång.
– Alla sorters människor kommer hit, både yngre och äldre. De kommer för att äta eller bara för att hänga och många av dem har vi lärt känna väl, säger Raittila.
Restaurangen har blivit en mötesplats för unga stadsbor. Det ordnas olika evenemang och lokala artister underhåller gästerna med livemusik. Ägarna har ändå varit måna om att behålla den hemtrevliga och intima atmosfären.
– Det var rätt tid och rätt plats att starta. Vi vill satsa på kvalitet, ge bra service på båda modersmålen och ta hand om varandra här, säger Donner.
Donner tror att det finns en stor efterfrågan i Tölö och att ett liknande ställe saknats.
– Det behövs absolut. Restaurangutbudet har länge varit så homogent. Jag tycker det är bra att det finns små ställen med känsla och passion kvar.
Tills vidare fortsätter Linko som vanligt. Om verksamheten kan flytta någon annanstans ifall stället måste stänga vet ägarna ännu inte. Det ligger stora satsningar bakom lokalen och att öppna nytt är inte enkelt.
– Då får vi se vad som händer efter det, säger Donner.