Älgköttet auktionerades bort
Stekar, inre och yttre filéer, läggskivor och soppkött gick åt som smör i solsken då Helsingfors viltvårdsförening auktionerade bort köttet från älgkalven som gick vilse i Helsingfors.
Föreningens ordförande Kari Nuutinen bemötte först den kritik som riktats mot att älgen inte sövdes ner och fördes tillbaka till vildmarken. Kritiken har främst förekommit i "ungdomsradion".
– Det är en stor utmaning att söva en älg. Den ska transporteras bort och sedan behöver den en ny spruta för att vakna upp, förklarade han. Sedan skred han till verket och började med att bjuda ut en ytterfilé till de cirka 15 köpare som mött upp i Mosabacka.
Buden haglade: fem, tio, tjugo euro. Ytterfilén såldes för 22 euro. Auktionen fortsatte i rask takt och på cirka tjugo minuter såldes tjugo paket älgkött för cirka 450 euro.
– Det lönar sig att köpa här, det är hälften billigare än i butiken. Köttet blir mört då det ligger i en välsluten påse i kylskåp innan jag fryser det. På midsommar blir det kalasmat, säger Risto Nyqvist som ropade in filéer och stekar.
När auktionen var slut hade föreningen sålt cirka 70 kilo älgkött för nästan 800 euro.
– Älgkött säljs endast på Stockmann och i saluhallarna och mycket dyrare än här. Den här kalven som polisen sköt i går (tisdags) har hunnit hänga en natt. Det är en ettåring så köttet är mört, säger Nuutinen. Pengarna från köttet går till föreningens utgifter som till exempel kilometerpengar när man kör bort överkörda hjortar.
Älgkalven avlivades utanför ett litet höghus ovanför Olympiakajen i Helsingfors efter att polisen jagat den i södra stadsdelarna.