Fina fiskar och folkmyller
Kommersen på höstens strömmingsmarknad i Helsingfors är i full gång. Det vackra vädret har lockat tusentals till Salutorget.
Den traditionella strömmingsmarknaden har i höst lockat färre fiskarbåtar än tidigare och trängseln i Kolerabassängen är inte störande. Men på kajkanten rör sig lika många fiskvänner som alltid, och efterfrågan på allt från kryddfisk till inlagd strömming är stor.
21 fiskarbåtar har lagt till vid kajerna i Södra hamnen och på torget står dessutom nästan lika många försäljningsstånd. Och en hel del besökare passar på och njuter av en söndagsbrunch på torget. Uppsjön av popup-krogar med fisksoppa, fiskmackor och fisk i många andra utföranden, bjuder på en mängd alternativa fiskrätter.
Inne i stadshuset sitter samtidigt en jury som äter sig igenom tiotals kryddfiskar och strömmingsvarianter. Juryn har ett styvt jobb och ska utse både årets bästa kryddfisk och årets bästa strömming.
Resultatet förkunnades klockan 16.00 och högsta poäng för kryddfisk fick Pirjo och Reima Salminen från Tövsala medan Juhani Tamminen från Kotka hade tillrett rosépepparströmming som föll juryn på läppen.
Strömmingsmarknaden pågår till och med lördag och är öppen alla dagar från sju till sju, utom lördag då de sista fiskarbåtarna styr stäven hemåt vid kl. 15. Det årliga jippot arrangeras av Helsingfors Hamn.