Halmes bageri säljer nybakat på svenska
Köklax är den svenskaste stadsdelen i Esbo. Nästan tolv procent av Köklaxborna har svenska som modersmål. Vid Halmes brödbutik är svenskkunskaper ett anställningskriterium.
På Runebergsdagen är det ständigt kö vid disken i Halmes brödbutik vid Handelsbacken i Köklax. Den här dagen är det inte brödet som får ortsborna att titta in, utan Runebergstårtorna. Vd Stefan Åsten räknar med att rejält över tusen bakverk säljs över disken den här dagen.
– Vi är kända för vårt rågbröd. Vi bakar allt rågbröd av hundra procent inhemskt mjöl.
Åsten vet att det är brist på inhemskt rågmjöl, så det gäller att vara ute i god tid för att lyckas köpa in ingredienserna. Bageriet beställer sitt mjöl över ett år i förväg från Helsingin mylly.
– Vi har inte ändrat på vår affärsverksamhet, utan alltid bakat bröd av inhemska råvaror, med så lite E-ämnen som möjligt. Det är först nyligen som många andra har börjat fästa uppmärksamhet vid detta.
Stefan Åsten är bageriets första vd som inte hör till släkten Halme, han tog över chefsposten för ett drygt år sedan när Kaj Halme gick i pension. Åsten är inte speciellt orolig inför framtiden.
– Trenden med närproducerad mat passar oss precis. Vi har hittat vår nisch.
Halmes bageri är ett par år äldre än Kungsgårdsskolan. Grundaren Emil Halme lät bygga det första bageriet här intill Kungsvägen 1901. Sedan dess har familjeföretaget vuxit, byggt till och expanderat. Släkten Halme äger det stora affärskomplexet vid Handelsgatan och hyr ut till andra företagare.
Många affärer i Köklax centrum ger service på svenska, något som är ganska ovanligt i dagens Esbo. Numera flyttar hit många finsk- och svenskspråkiga familjer. Andelen svenskspråkiga är strax under tolv procent, vilket är högst i hela Esbo.
– Startskottet för tillväxten i Köklax kom med bostadsmässan, den var en injektionsspruta för hela trakten, säger Åsten.