Han vill sänka tröskeln till köket
– Mitt mål är att få folk att börja laga mera mat hemma, säger kocken Henri Alén. Då är det bra att börja med en god sås. Hans recept på tomatsås har spritt sig som en löpeld på Twitter och Facebook sedan nyårsdagen.
Kändiskocken Henri Alén var inte direkt okänd i fjol heller, men efter att ha twittrat sitt recept på tomatsås blev han superkänd i hela landet. Hans "soosi" är det senaste Twitterfenomenet i matvärlden, och ingen är mera överraskad än han själv. Möjligen de matbutiker som plötsligt märkte att de köpt in alldeles för lite krossade tomater av ett visst märke.
Tre veckor senare pågår processen fortfarande. Folk diskuterar nyanser, köper tomatkross och är plötsligt väldigt fokuserade på en i grunden enkel maträtt.
– Jag förstod inte riktigt vad som hände. Det är ju en sås vi talar om, varken mer eller mindre, säger Henri Alén som nyligen tillsammans med kollegerna på Muru Dining fick ett av restaurangbranschens Pro-pris, fast naturligtvis inte för tomatsåsen.
Efter lite analys har han i alla fall kommit fram till en förklaring:
– Allt beror säkert på de konkreta exemplen. Jag säger rakt ut vilka ingredienser jag tycker om, och varför det är bra att göra på ett visst sätt och inte på ett annat sätt. Såsen är billig, alla ingredienser är lätta att få tag på och de flesta tycker ju om tomatsås. Receptet är inte heller för invecklat.
Medelsvår sås
Trots det är såsen inte det allra enklaste att göra på rätt sätt. På en skala från ett till tio placerar han den som en sexa.
– Har man bra ingredienser och bygger allt nerifrån med omsorg blir det här väldigt gott.
Henri Alén har också twittrat recept på ugnskött och risotto, men inget annat har slagit igenom så totalt som såsen.
Medan twittrare runtom i landet delar bilder på sina såsexperiment nämns Soosi i annonser för tomatkross, och en butikskedja arrangerade en gissningstävling om hur mycket försäljningen av ett visst märkes tomatkross ökat. När Henri twittrade ett recept på griskött i ugn meddelade en leverantör – också på Twitter – att det finns kött så det räcker åt alla.
Inte kommersiellt
Trots inviter tänker han inte börja skriva recept utifrån tillverkarnas eller försäljarnas önskemål, även om det skulle bli lönande.
– Varför skulle jag sätta min fritid på att öka något företags försäljning? Det här gör jag för att inspirera folk att laga mat, och för att jag tycker om att göra det. Alltid kommer man förstås inte undan varumärken. Exakta exempel kan vara nödvändiga, för alla vet inte vad jag menar med "en högklassig olivolja" eller "tomatkross av ett bättre märke". Då nämner jag något som jag själv testat och tyckt om.
Twitter begränsar
– Många har hört av sig om olika sätt att förbättra såsen, och det är precis det jag hoppades från början. Twitter har plats för 140 tecken, och det är maxlängden för själva ingredienserna. Dessutom vill jag att hela receptet ska rymmas i fem tweetar. Då måste man förenkla och komprimera, men när jag väl fått folk in i köket är det perfekt om de tänker vidare och ger sig själva nya upplevelser.
Han har inga problem med att räkna upp de fem viktigaste ingredienser som man alltid ska ha hemma:
– Lök, vitlök, olivolja, tomatkross och parmesan. Med dem klarar man alltid en middag om man dessutom har lite pasta. Det är alltid såserna som är solister i matkompositionerna, och vill man imponera är det bra att börja med dem.
#Soosi
Ingredienser:
1 burk krossade tomater, Mutti eller någon annan ”bättre” sort.
1 liten lök
2 små vitlöksklyftor
0,6 dl olivolja
0,5 tesked socker
Gärna lite apelsinskal och 0,5 dl rödvin
Tillredning:
1. Fräs den finhackade löken och vitlöken minst tio minuter på låg värme i olja. Det är nyckeln till såsens sötma.
2. Tillsätt sockret och hälften av tomatkrosset. Låt dra i tio minuter. Det ger mera sötma. Tillsätt därefter resten av tomatkrosset och två deciliter vatten. Rör om då och då.
3. Håll såsen bubblande och fortsätt i 15 minuter. Häll i rödvinet – om du vill – för att tillsätta surhet. Rör om hela tiden.
4. När såsen tjocknat tillsätts salt och svartpeppar. Vill du imponera kan du lägga i två bitar apelsinskal. De ska inte ätas, bara ge smak. Krydda ordentligt.
5. Lyft såsen av plattan, rör i 0,5 dl av den bästa olivolja du får tag på. Koka inte upp igen.
6. Rör ner såsen i till exempel nykokt spaghetti. Häll den inte bara på spagettin, rör ner den.