Fetman ökar enormt i utvecklingsländerna
Fetman – och de sjukdomar som följer i dess spår – är ett växande problem i utvecklingsländerna. Sedan 1980 har antalet sjukligt feta tredubblats.
En tredjedel av alla vuxna i världen – 1,46 miljarder människor – är överviktiga eller sjukligt överviktiga. Från 1980 till 2008 har antalet överviktiga i utvecklingsländerna ökat särskilt mycket: från 250 miljoner till 904 miljoner.
– Vi är oroade över att antalet sjukligt feta är nästan det dubbla i utvecklingsländerna jämfört med höginkomstländerna, säger forskaren Steve Wiggins på forskningsinstitutet Overseas Development Institute i Storbritannien.
Han är en av författarna till rapporten Future diets om matvanornas inverkan på människors hälsa och på lantbruket. I en telefonintervju för Hbl säger han de sjukdomar som ofta följer fetman i spåren inte bara är en personlig tragedi för de drabbade utan har en stor inverkan på samhället.
– Risken för att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, vuxendiabetes och stroke är mycket större. Det här leder till ekonomiska förluster när folk inte är arbetsföra och till stora kostnader för hälsovården.
I vissa länder tampas man samtidigt med problem som förorsakas av undernäring och av andra smittosamma sjukdomar.
– Det finns många andra sjukdomar som också skulle kräva resurser, säger Wiggins.
Antalet människor som kroniskt får för lite mat är 870 miljoner, enligt Världslivsmedelsprogrammet WFP.
Fett, salt och socker
Det finns ingen tvekan om vilka som är bovarna bakom den ökande övervikten. Konsumtionen av fett, salt och socker ökar globalt.
– Fetman ökar överallt i världen. Det finns en mycket liten – och överraskande – grupp länder där läget har stabiliserat sig: Litauen, Estland, Serbien, Singapore och kanske Italien. Också till exempel Demokratiska republiken Kongo är i samma grupp – men av olika orsaker.
Wiggins säger att det värsta läget finns i länder som är på väg ut från stadiet som utvecklingsländer, men som ännu har en stor rätt så fattig befolkning som Mexiko och Egypten.
– Jag känner läget i Mexiko bra och diabetes av typ två har blivit en nationell epidemi där. Men det är först nu politikerna har börjat reagera och kongressen har gett ett lagförslag om skatt på fet mat och sockerfyllda drycker.
Svårt hitta boven
Wiggins säger att politiker och beslutsfattare hittills varit ganska flata i förhållande till livsmedelsindustrins delaktighet i fetmaepidemin. Dels är den och lantbruksproducenterna väldigt mäktiga, men dels handlar det också om att det ett komplext problem.
– När det gäller rökning är det ett klart och lättidentifierat problem där ingen kunde förneka vad problemet var.Det var lätt att införa skatter och lagstiftning för att minska rökandet. Men när det gäller fetman som finns det så många orsaker att man inte lätt kan peka på en enda av dem och säga: där är boven.
Wiggins påpekar att följderna av fetman sällan skapar stora rubriker och att politikerna kanske inte känner sig så manade att brådskande ta itu med frågan. Han berömmer Finland både för att man i spåren av hälsoprojekten i norra Karelen fått ner fettkonsumtionen i hela landet och för att folk har börjat röra på sig mer.
Det paradoxala – som också Wiggins påpekar – är att vi i de rika länderna samtidigt är alltmer intresserade av mat och matlagning och att ekologiskt och nyttigt är stora trender samtidigt som konsumtionen av socker, salt och fet ökar också här.