Gratis lunch på Narinken
Kockstuderande delar ut gratis mat på Narinken i dag, gjord på råvaror som butikerna kasserat.
Tillsammans med kockstudenter från Haaga-Helia yrkeshögskola kommer Jaakko Nuutila från Finska ekologiska forskningsinstitutet att dela ut 5 000 luncher på Narinken vid Kampen i dag.
– Vår ambition är inte att jaga en stjärna i Guide Michelin. Maten kommer givetvis att smaka bra, men vårt främsta mål är att uppmärksamma folk om att vi årligen slänger 23 kilogram mat var, säger Jaakko Nuutila. Han har själv arbetat som kock i många år, och har bland annat ett förflutet som köksmästare på Savoy.
Men det är inte bara vi privatkonsumenter som är stora bovar. Maten som serveras är nämligen gjord på råvaror som butikerna annars skulle ha slängt. Därför kommer matlådan att delas ut tillsammans med information. Projektet är en del i Matspillsveckan som just nu pågår. Bakom den står flera intresseorganisationer. Annika Marniemi, matexpert på Konsumentförbundet, berättar hur distributionen går till.
– Utdelningen sker i ett tält och är uppdelad i två etapper. Vid 7.30 och framåt kommer vi ge bort fyratusen färdigpaketerade matlådor. De övriga tusen kommer kockarna att laga till på plats och servera från 10.30 och framåt.
När Jaakko Nuutila tog emot maten för ett par dagar sedan blev han förvånad över hur fräsch den var. Totalt var det två och ett halvt ton som gruppen fick till skänks, men efter att ha slängt det dåliga och skalat lök och potatis återstår det två ton som blir mat.
– Det visar på hur mycket butikerna slänger som egentligen är ätbart. Till skillnad från fisk eller kött kan du direkt se när grönsaker blivit dåliga. Därför skulle jag vilja se att reglerna för butikerna ändras, säger han.