Köttätande män får chans att slopa kött
Allt fler ansluter sig till kampanjen Köttfri oktober på Facebook. På fredagen hade närmare 18 500 personer lovat att inte äta kött.
– Jag tycker om kött liksom de flesta finländare men det är inte förnuftigt, varken ur miljösynpunkt, med tanke på hälsan eller etiskt, säger Riku Rantala, producent från tv-programmet Madventures.
Han lovade att inte äta kött under en månad då han utmanades av verksamhetsledaren Leo Stranius från Luonto-liitto för lite mer än en vecka sedan i ett radioprogram. Så startade Facebook-kampanjen Köttfri oktober (Lihaton Lokakuu). Rantala tror att åtminstone 20 000 går med.
– Vegetarianism väcker känslor hos många. Det finns folk som blir irriterade om man bjuder dem på vegetarisk mat. Det är speciellt unga som med sina egna val vill betona till vilken grupp de hör eller hurdana de är som människor, säger Rantala.
Han förklarar att vegetarianism står för en viss grupp människor och deras verksamhet och många vill inte höra till den gruppen.
– Men det har att göra med dåligt självförtroende. Med vår kampanj vill vi få bort stelbent tänkande och föra fram vissa grundfakta. Många som talar emot vegetarianism betonar att de är köttätande heteromän. De är konservativa och då kan man fråga dem om det inte var bra på femtiotalet då man åt mindre än 50 kilo kött i medeltal per år. Det kan inte fortgå så här att vi i medeltal äter 200 gram per dag, det är farligt för hela planeten, säger Rantala.
I Kina och Indien, med nästan 2,59 miljarder människor och med växande medelklasser som blir rikare och äter allt mer kött, kommer köttet småningom att ta slut, framhåller han. Det räcker inte åt alla så det lönar sig att börja förbereda sig på det.
Rantala har ändå svårt att se sig som vegetarian resten av livet men tror att hans köttätande kanske i framtiden inskränker sig till högtider och att han väljer högklassigt kött som producerats etiskt, ekologiskt och hållbart.
I onsdags visades dokumentären Food. Inc (2008) i Docventures-serien.
– Vi valde filmen för att den visar hur vi fjärmats från matens ursprung och från det som vi verkligen äter. Även om filmen handlar om USA är metoderna lika här, säger Rantala. Dokumentären avslöjar hur den amerikanska livsmedelsindustrin behandlar både djur och människor i jakten på pengar.
Även om storleksordningen är en helt annan i USA säger Leo Stranius att farmerna i Finland också är stora och metoderna hur man föder upp djur, vad de äter, hur de slaktas och transporteras samt hur köttet behandlas är likadana. Finländarna äter 78 kilo kött per år. För en sådan mängd använder produktionen 550 000 liter vatten. Han påpekar att finländska djurfarmer granskas alltför sällan och att det ofta upptäcks brister.
– Det är en myt att finländsk djurproduktion skulle vara ren. Tyvärr strävar man också här efter maximal effektivitet som är till nackdel för miljön, välfärden och i sista hand för hälsan, säger Stranius.
Han påpekar att just djurfetter påverkar hälsan negativt.
– Det leder till hjärt- och kärlsjukdomar som kommer av överviktighet och är en följd av köttkonsumtionen både i Nordamerika och hos oss, säger Stranius.
I den amerikanska tv-dokumentären utpekas en internationell hamburgerkedja som en av orsakerna till den effektiva djurproduktionen. Stranius framhåller att vi inte egentligen vet varifrån köttet kommer till hamburgerkedjorna.
– Kedjorna borde öppna upp och visa sin process men jag tror att de inte heller själva alltid vet varifrån köttet kommer och därför vill de inte heller berätta.