
"Problempojkar ska tas på allvar"
Att identifiera stökiga pojkar i högstadiet är inget problem. Men det finns också pojkar vilkas problem inte är lika påtagliga.
– När man som jag arbetar inom branschen socialt arbete där det finns få män, känns det naturligt att intressera sig för pojkproblematik, säger Harry Lunabba, som disputerar med avhandlingen När vuxna möter pojkar i skolan – insyn, inflytande och sociala relationer, vid Helsingfors universitet i dag.
Under ett års tid satt han i dels svenskspråkiga, dels finskspråkiga högstadieklasser i Helsingfors och följde med dynamiken i klassrummet.
– För det första vill jag säga att majoriteten av pojkarna går igenom skolan utan större bekymmer. Men bland dem som har problem kom jag på tre underkategorier, säger Harry Lunabba.
– Det finns pojkar som underpresterar hela sin skoltid utan att någon fäster uppmärksamhet vid det. Så finns de bråkiga, utåtagerande pojkarna som väcker negativa känslor och för det tredje har vi de "vanliga" pojkarna, en mellankategori som är ganska osynlig och som man inte vet så mycket om.
Realtionerna A och O
Harry Lunabba vill med sin avhandling fästa uppmärksamhet vid hur stor roll goda relationer spelar – och att det är de vuxna som bär ansvar för dem.
Relationerna till de vuxna i skolan är väldigt viktiga för alla elever.
– Om relationerna är lösa innebär det att problempojkarna inte bryr sig och struntar i vad läraren säger.
– Om relationerna är för spända kommer tillsägelser och order uppifrån utan att det skapar något förtroende.
– Det bästa är om bandet mellan de vuxna och eleverna är elastiskt, lagom spänt och kan ge efter lite åt båda hållen. I klasser där läraren har en tydlig auktoritet brukar pojkarna studera bättre.
När Harry Lunabba frågade om hurdan en bra lärare är fick han svaret avslappnad, men inte för slapp och: Han/hon får mig att jobba.
– Humor fungerar också alltid. Definitionen på en bra skoldag är att det har varit roligt och man har jobbat bra.
Lunabba säger att han under året blev imponerad av hur många bra lärare det finns.
– Problempojkar behöver vuxna som ser dem och tar dem på allvar. När det blir problem bör man försöka hitta viktiga nyckelpersoner i deras liv.
Han tror inte på att man skall skicka bort problembarnet från dess omgivning utan ta itu med problemet i skolan, dit också föräldrar och socialarbetare kan kallas in.
Nörd det värsta
– Om man i skolan uppmanar föräldrar att samarbeta redan innan problem uppstår, blir det mycket lättare att ta kontakt när det uppstår svårigheter.
Harry Lunabba fäster också uppmärksamhet vid att det är den maskulina, tuffa grabben som fortfarande är den i pojkgänget som är auktoritet.
– Det värsta man kan vara är en nörd. Om man är bra i skolan får det absolut inte synas. Man får inte bli fast för att man varit flitig.
Han uppmanar män och pappor att ta sitt ansvar.
– Det är inte bara pojkar som inte läser. Vuxna män gör det inte heller.