Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
De fyra senaste åren har Lyceiparkens skola i Borgå tagit medalj på högstadiepojkarnas gatustafett vid Stafettkarnevalen. I år får killarna bära rollen som regerande mästare.

BORGÅ En liten skylt vid service– och omklädningshuset vid anrika Centralidrottsplan i Borgå berättar att man kämpade i landhockey här under sommar–OS 1952. Men denna svala måndagseftermiddag ska det inte spelas landhockey. Nix, löpning står på programmet när Lyceiparkens skola inleder sina Stafettkarnevalsträningra.

Blåsten är kall och under gymnastikläraren Anders Backs vaksamma öga värmer eleverna noggrant upp sig med olika former av hopp och springsteg. Stämningen är bra trots att vissa av pojkarna – sådär på stereotypiskt högstadiemanér – inleder med att klaga på höftont, knäont, allmän trötthet och slapphet...

– Och det här är vår elit, skämtar Back.

Ja, i varje fall skolans Stafettkarnevalselit. Det är bland annat dessa cirka 30 elever som utgör stommen i Lyceiparkens stafettlag. Skolan deltar med många lag i bland annat masstafetten, 4 x 100 meter, Dubbel svensk stafett och så gatustafetten där man fått medalj – brons, silver, silver och guld i fjol – de senaste fyra åren.

 

Åstrands kusin visar framfötterna

Denna måndag får skolans elever vissa upp sina löptalanger och den vägen försöka vika sig en plats i de olika stafettlagen. Till en början övar de växlingar: flickorna på de innersta banorna, sjuorna på bana 3 och 4, åttorna på de följande två banorna och niorna på de yttersta banorna. Först ligger fokus enbart på att få växlingarna att fungera, småningom blir det tävling: vinnarna kommer undan med fem armhävningar, laget som förlorar får göra tjugo.

En av löparna skiljer sig ur mängden med sina steg som får honom att nästan flyga fram på tartanen. 14–åriga Isac Wedenberg som går på sjuan är en av landets bästa sprinterlöpare i sin ålder. Rekordet på 200 meter slätt är 24,32.

– Jag kommer från en snabb släkt. Jonathan Åstrand är min kusin, förklarar Wedenberg.

Wedenberg kommer förmodligen att löpa öppningsdistansen i gatustafetten, två varv runt på Olympiastadion, innan han växlar över till tvåan som drar ut från stadion till terrängen. Men för honom blir det antagligen också andra sträckor.

– Jag deltar i alla stafetter jag blir vald till, säger Akilleslöparen.

 

Redaktören får det svettigt

Efter stafetträningarna vill Back få en bild av den faktiska löpförmågan bland eleverna.

– Nu springer ni först 300 meter, sedan 600 meter. Den som är intresserad av en plats i gatustafettlaget ska göra bra ifrån sig på någondera sträckan.

Här får undertecknad en något befängd idé: jag tänker delta på 300 meter, helt enkelt sparra eleverna. Lovar göra 50 armhävningar om jag blir sist. Det sporrar i sin tur två elever att slå vad med mig: med den ena – Dennis von Kraemer, heter han – slår vi vad om 50 armhävningar, med den andra om tio armhävningar. Förloraren utför.

Startsignalen ljuder, ett tjugotal skolelever plus en redaktör i jeans och slitna sneakers startar iväg. Wedenberg leder och von Kraemer visar sig dessvärre vara en god löpare han också. Mycket snabbt inser jag att vadet är förlorat. Killen som jag slog vad om tio armhävningar med slår jag, men det är en klen tröst när jag – efter att med darriga ben ha kommit i mål som sjua – måste utföra 50 armhävningar.

von Kraemer, 16, lirar fotboll i Akilles och är på basen av dagens testlöpning en stark kandidat till att vika sig en plats i gatustafettlaget.

– Helst springer jag masstafetten men okej, nog kan jag väl springa gatustafetten också, säger von Kraemer som tycker att det bästa med Stafettkarnevalen är alla flickor.

En annan som aspirerar på en plats i gatustafettlaget är Matias Björkell, 16, som går på nian.

– Jag var med i vårt andra lag i fjol, men vi blev typ 39:e. Det skulle vara roligt att komma med i det bästa laget nu.

Känner du av någon nervositet?

– Nej, inte ännu men närmare Stafettkarnevalen blir det säkert lite nervöst. Senast just före starten, säger Björkell som också spelar fotboll i Akilles.

Undertecknads empiriska åsikt är att Lyceiparkens skola ser ut att få ett starkt lag. Gymnastikläraren Back är försiktigt optimistisk gällande framgången, och riktar samtidigt ett önskemål till arrangörerna.

– Det gäller i och för sig alla skolor men varje år är det många som inte kan delta eftersom tävlingarna går på en lördag. Jag har försökt lobba för att ändra Stafettkarnevalen till torsdag–fredag i stället för fredag–lördag. Men det har inte gått igenom trots att många förhållit sig positivt till idén.

– Det vore en enormt fin prestation om vi tog medalj för femte året i rad. Då skulle jag lyfta på hatten åt killarna.