Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
– De vanligaste skadorna är att man trampar fel. Men i år har vi även haft fall som har med hettan att göra, säger sjukvårdaren Mikael Ekholm.

I ett så stort evenemang som Stafettkarnevalen är det omöjligt att undvika skador i någon mån. Därför finns det ett kunnigt sjukvårdsteam på plats för att hjälpa till om det behövs. 

– De vanligaste skadorna är att man trampar fel. I år har det inte regnat men de år det har gjort det har dessa skador också ökat i antal. Då det är kallare väder har det också varit vanligt med stela muskler, säger Mikael Ekholm som är första hjälpen-ledare på karnevalen. 

Det finns även andra skador men de är inte så många. De flesta är ändå bara småskador.

– Folk har fått en spiksko i foten med det är bara några enstaka fall.

Trots hettan är det inte skärskilt många som har sökt hjälp på grund av detta.

– De är under fem, vissa år brukar det vara mera. I år har lärarna tagit ansvar och uppmanat eleverna att dricka mycket vatten. Eleverna har också själva tagit ansvar, säger Ekholm.

Han påminner att det är viktigt att dricka vatten hela tiden, istället för att fundera på hur många liter man ska dricka.

Personer som har pollenallergi har klarat sig ganska bra, med tanke på att det bara är en som har sökt upp förstahjälpspersonal för att få medicin. Det kan förklaras av att de flesta allergiker har egen medicin med sig.

Största delen av de som jobbar i första hjälpen-teamet studerar akutvård. Bland dem finns det även fysioterapeutstuderande. Tävlingsläkare och sjuksköterskor finns på plats båda dagarna. 

– Det viktigaste är att man dricker vatten, svarar Mikael Ekholm på frågan om hur man klarar sig en sådan här dag.