Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
Årets juniorreportrar står redan i startblocken inför alla tiders största karneval. De är utrustade med datorer, mobiltelefoner och videokameror. Målet? Att förmedla den karnevalsyra som råder på Olympiastadion på Hbl.fi.

Tradition, starka känslor och gemenskap. Det är ord som årets juniorreportrar associerar med Stafettkarnevalen. Teamet består av Axel Sandell från Lojo, Christoffer Steffansson från Helsingfors, Axel Gärkman från Grankulla, Sofie Sjöblom från Ingå och fotografen Fia Doepel från Ekenäs.

Tillsammans ska gruppen skriva om tävlingarna på banan, hejarklacksramsorna som skallar, originella maskotar och artisterna som uppträder. Rapporteringen är till för alla, både för karnevalsdeltagarna ochför dem som är intresserade av att se hur det gick för skolan man själv gått i.

– Man missar så mycket när man själv springer eller är med i en hejarklack. Vi är fem stycken som har en övergripande koll på vad som händer och ger en heltäckande bild, säger Sandell.

För första gången har Stafettkarnevalens arrangörer tvingats tacka nej till en handfull skolor som inte anmält sig till evenemanget i tid. Anledningen är att karnevalen inte längre kan växa.

Det problemet kommer inte juniorreportrarna att ha då webben fungerar som publiceringsplattform och utnyttjar alla de multimediala möjligheter som webben erbjuder. Förutom artiklar kommer reportrarna också att greppa video­kameror för att filma korta webbklipp och mobiltelefonerna för att dela med sig av det senaste på de sociala medierna. Hela Svenskfinland kommer att bevakas.

En av grundtankarna med satsningen är att de unga reportrarna ska skriva för andra ungdomar. Fast några nybörjare är juniorreportrarna inte. De har alla haft samma uppdrag tidigare. För veteranerna i gänget, Axel Sandell och Christoffer Steffansson, blir årets karneval den tredje gången på raken.

– Alla karnevaler brukar skilja sig lite från varandra. Den största utmaningen blir att hitta på nya idéer, säger Christoffer Steffansson.

Fotografen Fia Doepel har redan en plan för hur hon ska fånga stämningarna på bild.

– Man måste ta dem i stunden så att det inte blir uppställt. Då blir det mer äkta och man får det riktiga skrattet, säger hon.

Annica Lindström leder redaktionen under Stafettkarnevalen.