Sipiläs regering

Finland får sin 74:e regering på fredag. Den kommer att bestå av 14 ministrar, så att Centern har sex portföljer och Sannfinländarna och Samlingspartiet fyra vardera. HBL.fi granskar här de ministernamn vi redan känner till. Vi kompletterar med Centernamnen när de presenteras. Text: Peter Buchert, foto: Lehtikuva.

Sipiläs regering

Finland får sin 74:e regering på fredag. Den kommer att bestå av 14 ministrar, så att Centern har sex portföljer och Sannfinländarna och Samlingspartiet fyra vardera. HBL.fi granskar här de ministernamn vi redan känner till. Vi kompletterar med Centernamnen när de presenteras. Text: Peter Buchert, foto: Lehtikuva.


Statsminister
stäng Statsminister
Juha Sipilä

Blev för första gången invald i riksdagen för bara fyra år sedan. Ett drygt år senare blev diplomingenjören från Kempele partiledare, i vårens riksdagsval blev han landets främsta röstmagnet. När han debuterar som minister blir han regeringschef direkt. Sipilä, 54, har en bakgrund som framgångsrik affärsman och miljonär i it-branschen. Han gillar att jobba i tajta team – det är bland annat därför regeringen är mindre än den förra. Hans popularitet bygger också på att han tillgriper metoder som inte är helt konventionella i politiken. Beslutet att hela regeringen ska jobba i öppet kontorslandskap den första månaden är samtidigt Sipiläs sätt att säkerställa att alla ministrar står bakom regeringsprogrammet och inte solokör i sina respektive ministerier.

Näringsminister
stäng Olli Rehn

Hör till den exklusiva finländska politikerskara som gjort merparten av sin karriär i Europa. Rehn satt i riksdagen 1991–95 innan han flyttade till EU-parlamentet. Brysselkarriären brast snabbt och tog inte ny fart förrän Rehn utsågs till kommissionär 2004. I fem år ledde han EU:s utvidgningspolitik, de följande fem åren var han ekonomikommissionär. Rehn tog Centerns enda mandat i Helsingfors valkrets, och är ett i högsta grad väntat namn som näringsminister. Portföljen utgör en naturlig fortsättning på 53-åringens karriär, som i Bryssel präglades av åtstramningspolitik, vilket Europas vänster kritiserade för att orsaka social misär i krisländerna. Rehns utmaning blir att få fart på företagsverksamheten så att sysselsättningen och exporten ska återhämta sig.

Kommunikationsminister
stäng Anne Berner

Anne Berner är mycket erfaren - men inte av riksdagsarbete. Berner, 51, är mest känd som förgrundsgestalt för både familjeföretaget Vallila och tidigare också familjeföretagarnas förbund, där hon var styrelseordförande samma tid Matti Vanhanen var verksamhetsledare. Men det var Juha Sipilä som bad henne ställa upp i valet. Hon får Ålandsfrågorna på sitt bord – kanske för att hon talar flytande svenska. Det är ändå tyska som är Berners hemspråk, och så har hon studerat på Hanken. Berner har i alla fall flyt med en del av portföljen - det ska satsas mycket på infrastruktur nu. Å andra sidan hör också Yle och momsen på digitala innehåll till henne, två mediefrågor som kan medföra turbulens.

Jord- och skogsbrukminister
stäng Kimmo Tiilikainen

Ordningen är återställd i riket när jord- och skogsbruket ligger på Centerns bord. Kimmo Tiilikainen är agroforstvetare och 48-årig ekobonde från Imatra. Som tidigare miljöminister för en kort period är han ungefär som klippt och skuren för uppdraget. Jordbruksministern får slåss mot många tokigheter från Bryssel, men i gengäld undgår jordbruket de sparåtgärder som slår mot nästan hela det övriga samhället. Tiilikainen är en flitig politiker som skördar långsamt. Han blev invald i riksdagen 2003, på tredje försöket, och valdes till gruppordförande 2011. Efter det var han ofta mer tongivande i oppositionspolitiken än Sipilä själv.

Kommun- och reformminister
stäng Anu Vehviläinen

Var trafikminister senast Centern styrde landet 2007–11, men hade åtta års erfarenhet av riksdagsarbete redan före det. Är en produkt av Centerns ungdomspolitiska skola. Började karriären som specialmedarbetare åt utrikesminister Paavo Väyrynen 1991–93, och drev hans kampanj inför presidentvalet 1994. Vehviläinen, 51, är född i Leppävirta och bosatt i Joensuu. En kuriosa är att Internationella sjöfartsunionen IMO – under Vehviläinens ministerperiod och utan att Finland protesterade – godkände det som föranledde EU:s svaveldirektiv. Hon har sagt att hon hörde om beslutet i ett skede då det var för sent att påverka.

Familje- och omsorgsminister
stäng Juha Rehula och Annika Saarikko

Juha Rehula: Trägen vinner, kunde man säga, för trots att Juha Rehula har tjänat Centern som riksdagsledamot i snart 20 år har han aldrig fått mer än resten av en ministerpost (social- och hälsovårdsminister i ett år sedan Liisa Hyssälä blev FPA-direktör). Rehula slet förgäves för att lotsa vårdreformen genom det omutliga grundslagsutskottet i våras, och han har suttit med i regeringsförhandlingarna. Nu får han då äntligen arbeta med sociala frågor, service och som körsbär på toppen den för Centern så kära familjepolitiken..
Annika Saarikko: Har varit riksdagsledamot i fyra år, och är ett väntat ministernamn, mer erfaren än åldern, 31, låter påskina. Saarikko har sina rötter i Egentliga Finland och Satakunta, och har lagt grunden till sin karriär i Centerns ungdomsförbund. Har jobbat som medarbetare åt ministrarna Väyrynen, Hyssälä och Rehula samt statsminister Kiviniemi. Är Centerns vice ordförande sedan 2010. Säger sig vara beredd att reformera systemet för social trygghet i riktning mot basinkomst, vill testa det regionalt. Får mer pengar att dela ut inom barnskydd och vill satsa också på hemhjälpen.

Utrikes- och Europaminister
stäng Utrikes- och Europaminister
Timo Soini

Mannen som skapade sitt eget parti har lotsat in det i regeringen. Har byggt sin karriär på populistiska, eurokritiska uttalanden och färgstark oppositionsretorik. Slipper personifiera nedskärningarna och slipper försvara Finlands njugga linje i eurozonens ministermöten i och med att han valde bort finansministerns ansvar mot utrikesministeruppdraget.

Soini, 53 år i morgon, får kämpa för att balansera mellan uppdragen som minister och partiledare – hur klatschig blir retoriken när han ska pika den övriga regeringen och samtidigt stötta dess beslut? Ännu svårare lär det bli att hålla koll på den oberäkneliga riksdagsgruppen och den invandringsfientliga falangen av partiet när ordföranden reser världen runt på ministeruppdrag.

Justitie och arbetsminister
stäng Justitie och arbetsminister
Jari Lindström

Född i Kuusankoski, har ett förflutet som arbetare och förtroendeman på pappersbruket på orten och i Anjalankoski. Blev riksdagsledamot 2011 och har kritiserat näringslivspampar för att sko sig på arbetarnas bekostnad. Som arbetsminister kan 49-åringen fältet, men i en konservativ regering ska han plötsligt försvara näringslivets intressen, inte fackets.

Blev ordförande för riksdagsgruppen när Pirkko Ruohonen-Lerner petades förra året. Känd för att gläfsa hårdare än Soini och för en kompromisslös retorik. Den nya justitieministern har sagt sig acceptera dödsstraff för extremt grova brott. Får Ålandsfrågorna på sitt bord.

Försvarsminister
stäng Försvarsminister
Jussi Niinistö

Historieforskaren från Nurmijärvi som ivrigt hänvisat till krigshistoriska händelser ända sedan han blev riksdagsledamot 2011, Niinistö, 44, är den bistra krisretorikens man, men som doktor och docent synnerligen påläst och kunnig inom försvarsfrågor. Får glädjen att dela ut mer pengar till försvaret, låt vara att hela summan går till försvarsmateriel där han varnar för brist på allt från ammunition till trovärdiga vapen.

Är emot det Natomedlemskap hans stab ska börja utreda. Har sagt att Finland missade chansen att återta Karelen på 1990-talet, önskar att det fortfarande var möjligt. Har skrivit artiklar i Valkoinen Rintama som klassats som extremhögerrörelsens KKR språkrör.

Social- och hälsovårdsminister
stäng Social- och hälsovårdsminister
Hanna Mäntylä

Primärvårdaren från Lappland hör till Sannfinländarnas invandringskritiska falang, även om hon inte hör till de mest radikala. Mäntylä, 40, är född i Lahtis, bosatt i Torneå och kommunalpolitiker i Salla. Studerar socialarbete, och har jobbat som ungdomsarbetare innan hon blev riksdagsledamot för fyra år sedan. Jobbade med välfärdsfrågorna i regeringsförhandlingarna, och får tampas med vårdeformen ett bra tag till.

Mäntylä har sagt sig vara "vaccinkritisk", men inte vaccinmotståndare med anledning av en sannfinländsk kampanj mot HPV- och influensavaccin. Hon har betonat att man måste granska om vaccinforskningen gjorts grundligt.

Finansminister
stäng Finansminister
Alexander Stubb

Med sju års ministererfarenhet, det sista som statsminister, vet Alexander Stubb, 47, definitivt vad han ger sig in på, och roligt kan vara bara för en sadist. om man inte har sadistisk läggning. Själv säger han att han ville ha finansministerportföljen, andra tror att han tvingades bli "nedskärningsminister" för att Soini snuvade honom på utrikesministerskapet.

Hur som helst passar valet Samlingspartiets image som ansvarsbärande parti. Stubb är inte heller den som drar sig för att gå åt studerande eller fackpampar. Å andra sidan ser sig Samlingspartiet som ett bildningsparti, men nu ska Stubb dra mattan under studerandena. Hans släng mot professorernas "tre månaders semester" väckte ont blod på nolltid.

Undervisnings- och kulturminister
stäng Undervisnings- och kulturminister
Sanni Grahn-Laasonen

Ett väntat val med tanke på att Sanni Grahn-Laasonen, 32, stått Stubb nära sedan tiden som hans pressekreterare. Hon blev miljöminister så snart han behövde en sådan. Som miljöminister visade Forssapolitikern att hon problemfritt kunde köra över miljörörelsen. Den kompetensen kommer väl till pass när hon som undervisningsminister ska genomföra kraftiga nedskärningar i skolor, yrkesskolor och på universitet.

Grahn-Laasonen får förbereda sig på ett akademiskt krig om regeringen tänker öppna universitetslagen för att pådyvla universiteten en tredje termin – något de annars beslutar själva om tack vare sin autonomi.

Inrikesminister
stäng Inrikesminister
Petteri Orpo

Den 45-årige Åbobon är vad man elakt kallar för politisk broiler, med tjänster inom partiet innan politikerkarriären tog fart. Orpo blev riksdagsledamot 2007, gruppordförande 2012 och jord- och skogsbruksminister 2014 när Stubb tog över statsministerskapet.

Har erfarenhet av frågor som rör den inre säkerheten – han var inrikesminister Ville Itäläs specialmedarbetare för drygt tio år sedan. Har därmed större chanser att vinna förtroende inom sin sektor än han hade med jordbruksfrågorna på skrivbordet. Orpo har förmånen att få dela ut lite extra anslag till polisen för satsningar på allmän ordning. Han är lojal gentemot partiledningen och säger inledningsvis inget om migrationspolitiken som inte partiledarna redan sagt.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister
stäng Utrikeshandels- och utvecklingsminister
Lenita Toivakka

Hon är ex-flygvärdinnan från Helsingfors som flyttade till S:t Michel och grundade en stormarknad med sin make. Nu flyger Lenita Toivakka världen runt för att lyfta Finlands exportchanser. Att regeringen lägger biståndsfrågorna på utrikeshandelsministerns bord antyder att man vill se affärsmöjligheter i u-landssektorn.

Toivakka, 53, var anmärkningsvört osynlig under sitt första år som Europa- och utrikeshandelsminister. Att hon nu förlorar Europafrågorna till Soini och får det kraftigt nedskärningsutsatta biståndet i gengäld gör knappast någon större skillnad. Toivakka betonar resultat i biståndspolitiken. Det lär bli svårare att nå när pengarna tryter.