Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
STAFETTKARNEVALEN I fjol korades Drumsö till mästare i fyramanna gatustafetten för lågstadieskolor. Det är aldrig lätt att upprepa en seger men killarna litar stenhårt på varandra.

Trots att maj månad redan har blivit några dagar gammal är det kallt och blåsigt värre på den anrika idrottsplanen Pyrkkä på Drumsö. Det dova ljudet från den aldrig sinande strömmen av bilar på Västerleden ligger som en fond i bakgrunden när eleverna i Drumsö lågstadieskola förbereder sig för den stundande Stafettkarnevalen. För de intresserade kan det berättas att namnet Pyrkkä kommer från idrottsföreningen Lauttasaaren Pyrintö som har den som sin hemmaplan.

Drumsö lågstadieskola deltar med många lag i flera olika stafetter, bland dem i den legendariska gatustafetten som skolan vann i fjol. Av fjolårets segrare är en – Jan Eklund, 12, – ännu elev i skolan, men han är sjuk denna onsdag när det övas på Pyrkkä. Sjätteklassisterna Jens Panelius, 13, och Erik Hellman, 13, samt femteklassisten Samuel Sjölund, 12, får öva på tremanhand.

Fötter och händer rör sig snabbt när Panelius inleder stafetten. Växlingen sitter bra när han ger över pinnen åt Sjölund som i sin tur växlar med Hellman.

För Sjölunds del blir årets Stafettkarneval unik, oberoende av hur det går.

– Jag har bott i Belgien i fyra år, så det är första gången jag deltar i Stafettkarnevalen. Men jag har nog varit och tittat på när mina syskon sprungit.

Sjölund är lagets yngsta men räds inte sin sträcka som blir ganska tuff.

– Jag är bättre på långa sträckor. Spurter är jag inte så bra på, säger Sjölund och förklarar att man som fotbollsspelare i PPJ och handbollsspelare i Dicken måste ha bra uthållighet.

– Jag tror det blir ganska tung terräng, och min etapp slutar med en hög uppförsbacke. Utanför vårt hus finns en jättelång backe där jag har tränat med tidtagarur så jag vet hur trött man blir och hur hårt man orkar springa.

Vad har du för förväntningar?

– Jag hoppas det är roligt och att vädret är fint. Det ska vara ljummet: inte för varmt, inte för kallt och helst inte regn, önskar Sjölund.

Om Stafettkarnevalen för Sjölunds del blir en ny upplevelse, kan det samma inte sägas för Panelius.

– Jag sprang första gången på trean och har varit med varje år. Bäst av allt är springandet plus att få träffa polare.

Känner du någon press när ni är regerande mästare?

– När jag fick veta att jag startar så fick jag lite press. Men jag tänker springa så fort jag kan för att vi ska få den bästa möjliga starten. Jag tänker åtminstone försöka vinna igen. Vi har nog chanser att ta det, vi har alla bra kondition och alla orkar springa, säger Jens Panelius som också spelar handboll i Dicken.

Han berättar att gatustafettlaget började träna i mitten av april, en gång i veckan. Till en början växlingar och sakta men säkert längre sträckor. Den här morgonen borde han och de övriga sexorna egentligen ha matematik men i stället tränar de inför vårens stora höjdpunkt. Som ni kanske kan tänka er har Panelius inte något direkt emot det...

Trions sista länk Hellman var med i fjol i ett av Drumsös gatustafettlag, men inte i vinnarlaget.

– Vi blev kanske sextionde eller femtionde, det gick inte så bra. Jag tror att jag har förbättrats mycket från i fjol, jag har tränat mycket, säger Hellman.

– Dessutom har vi ett starkt lag. Killarna är hårda, dom ger inte frivilligt upp. Jens är säkert den bästa, men Samuel är också duktig och Jan är också jättebra, prisar Hellman sina löparkamrater.

Handbollsföreningen Dicken verkar vara en bra fostrarskola eftersom Hellman i likhet med Panelius och Sjölund också lirar handboll i Drumsöklubben.