Se veckans
erbjudanden här
×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).

Annons

Färskt faller finländare i smaken

Säsongen för nypotatis, dill och sallad är äntligen här. Väljer du mat som är producerad nära dig är den garanterat färsk. Robbes lilla trädgård är ett av de företag som levererar färska varor till Varuboden-Oslas butiker.

Sallat, dill, basilika, koriander, ärtskott och persilja. Rad efter rad av gröna plantor i olika storlek så långt ögat når. Om man kisar lite ser det ut som ett oändligt stort klargrönt hav som breder ut sig framför en. Det gröna guldet betyder på Robbes lilla trädgård inte dollarsedlar, utan fräscha örter och kryddor som ger maten den smak den förtjänar. För Robert Jordas, en av företagets grundare och ägare, har odling alltid varit en passion och en del av vardagen.

– Jag är uppvuxen på en gård och är van vid att kunna skörda grönsaker från det egna växthuset. Som barn kunde man springa och hämta gurka, jordgubbar och ärter rakt på sin tallrik från gården. Vi började också sälja våra egna gurkor på torget, så jag har lärt mig via det praktiska.

När Jordas startade företaget år 2001 tillsammans med Maarit Strömberg var det i liten skala.

– Jag studerade samtidigt på Teaterhögskolan och jobbade först bara deltid med företaget. Det är en ovanlig kombination, teater och grönsaker, skrattar han.

Men örter och kryddor visade sig vara hett eftertraktat på tallriken och Robbes lilla trädgård är i dag inte så liten mer.

– Vi ville satsa och se hur långt det bär. Här är vi nu i dag med sjutton anställda, så visst är vi nöjda med hur det utvecklats.

På knappa femton år har de expanderat från hundra kvadratmeter odlingsareal till 7 500 kvadratmeter och ett breddat utbud. I dag odlar de allt från isbergssallad till den nya storsäljaren koriander.

– Örternas popularitet har vuxit och koriander är stort just nu. Samtidigt håller de mer traditionella örterna som basilika, dill och persilja ställningarna. Under våren märker man tydligt en försäljningspik då många gärna köper färska örter till vårens festligheter eller planterar ut dem i det egna trädgårdslandet.

Ärtskott startfröet

Efterfrågan på närproducerat och inhemskt har vuxit i allt snabbare takt.

– Det märks att färska örter i dag inte är något man bara köper till veckoslutet, utan det är en del av vardagsmatkorgen. Men också basprodukten sallad går åt, säger Jordas.

För honom själv är det glädjande att se att företagets rykte som proffs på ärtskott hållits intakt.

– Ärtskott har en speciell plats hos oss, det var där vår verksamhet började. Våra ärtskott är fortfarande efterfrågade inom catering- och restaurangbranschen, säger Jordas.

Om du inte stöter på Jordas grönsaker på restaurangtallriken kan det vara att du redan mött hans produkter i någon av Varuboden-Oslas affärer. Framför allt under de två senaste åren har kunderna kunnat välja ur ett större örtutbud, då samarbetet nu görs i större skala än tidigare. Under de senaste åren har finländarnas intresse för närproducerat ökat. Varuboden-Osla vill svara på kundernas ändrade köpvanor och intresse för produkternas ursprung med en breddad palett av närproducerad mat. I dag finns det över åttio samarbetspartners. Robert Jordas är nöjd med samarbetet.

– Visst känns det roligt att se sina egna produkter i butikshyllan. Det är ett tecken på att det jobb vi gör här syns och är värdefullt. För oss odlare är det också spännande att jämföra kvalitet på andra producenters produkter.

Kort leverans ger kvalitet

Vid sidan om trenden med närproducerat växer skaran av konsumenter som vill göra etiska och ekologiska val i vardagen. Finlands klimat ställer krav och växthus är ett måste om man ska odla året runt. Det kräver energi. Hur ekologiskt blir det då?

– Det är viktigt att den diskussionen förs. Det är redan bevisat att import vintertid inte är ett lönsamt alternativ heller ur ett miljöperspektiv. Utvecklingen har gått framåt och vi har nu så effektiv teknik att då man väger upp det mot fraktkostnader blir det inte miljövänligare att importera.

Fördelarna tar inte slut där.

– Vi har en mycket kort leveranstid, under 24 timmar. Det viktigaste är att produkten är av så hög kvalitet som möjligt då den når kunden. Hos oss börjar skörd och packning klockan 06 och fortsätter till 02 på natten. Nästa morgon finns de färska varorna i butikshyllan, färdiga för kunderna att plocka med sig hem.