Se veckans
erbjudanden här
×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).

Annons

Välbefinnande kommer inifrån

Snart är januari över. Månaden då varje livsstilstidning, kvällstidning och teveprogram handlar om att gå ner i vikt och komma i form. Hälsohysterin når nya sfärer varje år och det känns som att det börjar ligga på randen till komik. December är frosserimånaden, i januari har vi fettångest och hetstränar på gymmet som om våra liv hängde på det.

Det blir lätt att man glömmer bort att ställa sig frågan varför? Vad är det jag vill uppnå med det här? Och framför allt om den metod man valt är den rätta. För alltför ofta handlar januari om tvångsträning och strikta dieter som redan i februari leder till utmattning och tillslut att man kastar in handduken. Tappa inte perspektivet, ställ realistiska krav på dig själv.


Glöm inte heller att hälsa inte är en yttre egenskap. Hälsa handlar om mer än hur definierade magrutorna är eller hur låg din fettprocent är. Att må bra, både i sin kropp och själ, är åtminstone för mig mer värdefullt än hur mycket jag väger eller inte väger. Inne på samma spår är också hälsoprofilen Steffit, eller Stefanie Hagelstam. Se klippet där hon berättar mer om sin livsstil. Hon tog nyligen paus i sin tävlingskarriär i grenen crossfit då hennes livssituation helt enkelt inte var i balans. Nu har hon tid att fokusera på att få klart sina studier, samtidigt som hon ändå kan utöva favoritgrenen crossfit och har tid över för annat. När man mår bra psykiskt, mår också kroppen bättre och man orkar och vill ta hand om kroppen på ett annat sätt.

Så vad gav du för nyårslöfte? Funkar det som löfte, eller kan du i stället för att slopa det helt och hållet se över det, uppdatera det och anpassa?

Mitt eget nyårslöfte är en redan nästan tio år lång tradition. Jag godisstrejkar  från nyår till valborg. Det betyder egentligen inte godisstrejk i traditionell mening, utan mer ett försök att minska på sockerintaget. Socker finns i de mest överraskande produkterna, så det går inte att undvika, men jag kan välja att få i mig det i mindre doser och på hälsosammare sätt. Till exempel torkad frukt i stället för choklad. Vad är mitt mål med det löftet? Det kan te sig överraskande, men det är att göra något bra för mina tänder. För under mitt 26-åriga liv har jag hittills aldrig haft hål i tänderna, något jag i hemlighet är omåttligt stolt över. Att tändernas hålregister förblir ofläckat får mig att må bra och vara nöjd med mig själv.

Att man ställer realistiska krav på sig själv betyder inte att det är lätt. Att rucka på gamla vanor och ingrodda beteendemönster är alltid en utmaning. Ta godisstrejken till exempel. När kroppen är van vid ett större intag av socker känner man nog av att den där sedvanliga sockerruschen uteblivit och kroppen skriker högljutt efter snabbenergin. Men redan efter två veckor har kroppen vant sig vid nya vindar och det lättar. Var ditt nyårslöfte att äta mer frukt och grönt? Innan den nya rutinen befäst sin plats i din vardag är det något du antagligen måste påminna dig själv om flera gånger i dagen. Men så fort det blir en del av din vardag börjar saker att rulla på nästan som av sig själv. Så håll ut! Ta ett utvecklingssamtal med dig själv beträffande dina hälsomål för år 2015. Uppdatera dem, fokusera på nytt och ge inte upp. Låt 2015 bli året då du mår bra i din kropp, både utåt och sett och inåt.