Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
Kommande fredag och lördag är det upp till bevis. Må de snabbaste och mest talangfulla vinna på årets Stafettkarneval!

Den 22-23 maj smäller det! Då är det dags för historiens 55:e Stafettkarneval. Som vanligt äger evenemanget rum på anrika Olympiastadion i Helsingfors.

De senaste åren har projektchefen Jan-Erik Eklöf varje gång sagt att "nu kan Stafettkarnevalen inte längre bli större". Och varje gång har det ändå varit snäppet flera starter än tidigare år. Så kommer det att vara även i år när antalet starter är uppe i över 12 700, jämfört med 12 449 i fjol.

Men Stafettkarnevalen står inför en stor utmaning efter årets karneval: Olympiastadion ska renoveras grundligt – bland annat gräsplanen, löpbanorna och läktarna – under Museiverkets vakande öga. Det innebär att detta ett av Svenskfinlands största spektakel kommer att äga rum på annan ort de närmast följande åren.

Enligt Eklöf är Vasa, Esbo och Åbo möjliga arrangörsstäder. Esbo har stått värd för Stafettkarnevalen en gång (2010), Vasa tre gånger (1993, 1994 och 2005). För Åbo skulle det vara första gången. En gång – 1971 – har Stafettkarnevalen arrangerats i Gamla Karleby, men då var antalet starter 1700, mångfalt färre än nuförtiden.

I den här artikeln har en skola lyfts fram: Här i Hufvudstadsbladet är det Drumsö lågstadieskola och gatustafettpojkarna som står i fokus.

I tidningen Västra Nyland handlar det om Winellska skolan som rönt otroliga framgångar i den lika spännande som dramatiska masstafetten – såväl bland flickorna som bland pojkarna.

I tidningen Östnyland är det gatustafettpojkarna från Lyceiparkens högstadieskola som får stå i rampljuset.

Alla dessa skolor försvarar segern från i fjol men inom idrott är den regerande mästarens skalp alltid mest eftertraktad. Att upprepa bragden och vinna på nytt är alltid oerhört svårt, speciellt som stafettlagen i allmänhet ändras i och med att eleverna blir äldre och byter skolor.

Som brukligt är utkämpas en hård kamp inte bara på löpbanorna och gräset, utan också på läktarna där maskottävlingen, hejarklacksramsorna och hejarklackstävlingarna avgörs.

Stafettkarnevalen är också känd för artisterna som står för underhållningen. Årets artister lystrar till namnen Krista Siegfrids och Kim Kronman.

Kommande fredag och lördag är det upp till bevis. Må de snabbaste och mest talangfulla vinna!