Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
Tölö specialiseringsgymnasium brukar ofta spexa till det på Stafettkarnevalen och i år är inget undantag. Tölöiterna springer nämligen i togor. – Man ska inte ta karnevalen alltför seriöst, tycker pojkarna.

Tölö specialiseringsgymnasium hör inte till de mest sportiga skolorna, de tar karnevalen med en klackspark.

– Vi tar inte tävlingarna alltför seriöst. Vi vill bara ha roligt, säger Oscar Nyholm, ordförande för föreningen Grabbis i Tölö.

Grabbis har varit med och organiserat deltagandet i karnevalen och ordnar även andra idrottsrelaterade evenemang i Tölö.

Tölöeleverna brukar sällan placera sig vidare bra i de olika grenarna på karnevalen, men tycker ändå om att delta.

– Det brukar inte vara så svårt att få folk att ställa upp, fastän vi sällan vinner. Dessutom ska idrott vara kul, och fler sådana skolor som Tölö borde våga ställa upp, tycker Nyholm.

Pojkarna konstaterar att deras chanser är rätt så dåliga, men säger diplomatiskt att de tävlar mot sig själva och inte mot andra.

I år har de flesta av pojkarna togor på sig när de springer 10-manna gatustafetten, i äkta grekisk stil.

– Toga passar bra i så här varmt väder, säger startlöparen Juuso Björkroth och skrattar.

Enligt reglerna heter det att man ska ha på sig reglementsenliga tävlingskläder, och det var lite tvivelaktigt om Tölö skulle få springa i sina togor. Det viktigaste med tävlingskläderna är att de inte förolämpar någon och att de lämpar sig för att springa. Togorna uppfyller båda kraven.

– Det skulle verkligen ha varit skit om vi inte hade fått springa så här. Vi är ju inte bara här för sportens skull, utan för att ha roligt. Lite väl prestationsinriktat har det nog blivit, konstaterar Johannes Granroth, en av Tölös togaklädda löpare.

– Det kan nog hända att de andra skolorna tar Stafettkarnevalen lite väl seriöst, säger Nyholm och resten av pojkarna instämmer.

Träningar har det blivit lite dåligt med, men pojkarna tycker inte att det är ett problem.

– Hur svårt kan det egentligen vara att växla, säger Granroth skrattandes.

På frågan varför Helsingforsskolorna brukar placera sig sämre i karnevalen har pojkarna många spekulationer.

– Kanske det är större sak för de som kommer längre bort ifrån, säger Nyholm.

– Det är väl spännande att komma till stan, få delta i Stafettkarnevalen och uppleva känslan här, fortsätter Emil Lyytikkä.

Pojkarna kör hårt med Tölöandan och när gatustafetten lider mot sitt slut kommer ankaret Ken Holmström in på banan med en stor fana i handen, med texten 'Tölö älskar er alla". Vid mållinjen skakar han hand med Korsholms ankare och de tar båda samtidigt steget över mållinjen.

– Vi ville visa att Tölö verkligen älskar alla, säger Holmström efter loppet.

Oberoende av framgångarna, eller bristen på dem, är Tölöandan stark och det märks.