Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).

Året är 2012. De olympiska spelen i London pågår, och jag tittar på försöksheaten i damernas 800 meter. Allt jag ser är uppumppade löpare med spända tävlingsdräkter och allvarliga miner. Sedan kommer sista heatet och jag suckar av tråkighet. Sedan ser jag ett brett leende som är maskerat bakom en burka och en heltäcksoverall. Detta är Sarah Attar en av de två Saudi Arabiska kvinnorna som fått tillstånd att tävla i de Olympiska spelen, trots att landet olympiska komitté har förbjudit alla kvinnor från att delta. Sarah kommer en halv minut efter all andra i mål men det gör ingenting. Hela publiken klappar stående, endast för henne!

I Stafettkarnevalen deltar alla oberoende av snabbhet, ålder eller etnisk bakgrund. Från alla håll hörs hejarop och vänner sporrar varandra. Tänk att lilla Stafettkarnevalen som ordnas en gång om året har bättre tolerans för "olikhet" än vad stora internationella organisationer har. Det är kanske fel att uttrycka sig om "olikhet", för jag tror nog att alla är vanliga på sitt eget sätt. Jag menar, vad gör en mörkhyad mindre värd än en vit eller vad säger att kvinnor inte borde vara jämnställda med män. Detta är saker som är självklarheter i Finland men är stor tabun i många delar av världen. Därför blir man lika glad varje år när man återvänder till karnevalen och märker att det finns.

Hopp om en bättre framtid för oss alla, en jämnställd sådan.