Steven Gerrard blev syndabock när Liverpool föll. Foto: Steven Gerrard halkade till – och helt plötsligt är Premier Leagues guldstrid vidöppen igen. Liverpools segersvit fick ett abrupt slut och titelkampen blir en strid in på målrakan.

Liverpool halkade ur sin säkra guldsits

Steven Gerrard halkade till – och helt plötsligt är Premier Leagues guldstrid vidöppen igen. Liverpools segersvit fick ett abrupt slut och titelkampen blir en strid in på målrakan.

Ingen Petr Cech, ingen John Terry och länge ingen Gary Cahill. Ingen skillnad för Chelsea som utan sina tre största defensiva stjärnor i startelvan ändå lyckades hålla nollan borta mot seriens målfarligaste lag.

Mark Schwarzer vikarierade mellan stolparna och var bäst på plan, medan unga tjeckiska backen Tomas Kalas gjorde ligadebut och var briljant i mittförsvaret tillsammans med Branislav Ivanovic.

Men man får inte tre poäng genom att hålla nollan och uteslutande ägna sig åt försvarsspel, det gäller att hitta rätt framåt också.

Här fick Chelsea oväntad hjälp. Första halvleken var redan inne på tilläggstid när Liverpools kapten, klubbikonen Steven Gerrard misslyckades med att ta emot en passning och i nästa läge halkade omkull. Följden blev att Chelseaforwarden Demba Ba kom helt ensam igenom och enkelt kunde rulla upp Londonlaget i ledning.

I andra halvlek kändes Liverpools kvitteringsförsök fåfänga mot Chelseas bastanta försvarsmur. Seriens skyttekung Luis Suarez gjorde en mycket blek insats och på stopptid fastställde i stället Willian slutsiffrorna 2–0.

Resultatet betyder att Chelsea i allra högsta grad kan fortsätta drömma om guld, men de blåklädda behöver ännu hjälp på vägen och tränaren José Mourinho sade sig redan ha gett slaget förlorat.

– Nu kan vi säga att vi vann bägge matcherna mot de kommande mästarna. Om det blir Liverpool vann vi bägge, om det blir Manchester City vann vi bägge. City eller Liverpool blir mästare så vi har inget att fira, sade Mourinho genast efter matchen till Sky Sports.

Mourinhos jubel när 2–0-bollen hittade nätmaskorna berättade ändå en annan historia.

– Många trodde att vi skulle komma hit och förlora med 0–3 eller 0–5 som andra lag gjort. Många trodde att det skulle vara omöjligt att få det här resultatet. Men pojkarna gjorde en otrolig prestation och jag är så glad för deras och fansens skull, sade Mourinho.

Liverpools tränare Brendan Rodgers var oväntat bitter efter förlusten och kritiserade Chelseas inställning med en klassisk "surt-sa-räven"-utläggning.

– Det var tydligt att Chelsea inte hade kommit hit för att försöka vinna matchen. Att sätta alla spelare bakom bollen och rada upp sig runt straffområdet är ingen taktik, det kan alla göra. Men vi är ännu två poäng före ett lag som spenderat en total förmögenhet. Vinner vi våra två sista matcher slutar vi före Chelsea och sedan får vi bara se vad som händer med Manchester City, sade Rodgers till BBC.

Att Liverpools segersvit stannade vid elva matcher är framför allt goda nyheter för City, som utnyttjade läget genom att borta slå Crystal Palace med 2–0. Målen gjordes av Edin Dzeko och Yaya Touré, den senare snabbt tillbaka efter sin skada och direkt i gammal god form.

City har nu avgörandet i egna händer. Segrar i lagets tre sista matcher räcker för guld. På programmet står Everton borta och hemmamatcher mot Aston Villa och West Ham. Den överlägset svåraste matchen är den förstnämnda.

Liverpools hopp står alltså till stadsrivalen och arga grannen Everton. Festliga förutsättningar i en festlig slutstrid.