Teemu Rannikko. Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa,

Finland fick smaka på sin egen medicin

Lettland lät finländarna smaka på sin egen medicin – aggressivt, rörligt spel och dödlig träffsäkerhet. – Bra att vi fick möta den här typen av motståndare, säger Teemu Rannikko som gjorde en briljant insats i genrepet inför EM i Slovenien.

Finland-Lettland
84-90 (41-37)

Hemmalaget fick en flygande start, när finländarna med Gerald Lee och Petteri Koponen i spetsen sänkte sina lägen och det kännspakt aggressiva försvaret höll tätt. Som bäst ledde Finland med tio poäng, till de dryga 4 400 åskådarnas förtjusning i Hartwallarenan. Men sedan tände Lettland till och gjorde slarvsylta av Finland.


– Om vi ser till tjugo minuter, halva matchen, finns det säkert många positiva saker vi kan ta med oss från den här matchen, säger veteranguarden Teemu Rannikko, som sekunderade Koponen berömvärt och sänkte nio poäng.
– Men en förlust är en förlust. Det är mer kul att vinna.

Lettland avslutade den andra quartern med en lyckad trepoängare á la Rihards Kuksiks samtidigt som ljudsignalen tjöt och kom tillbaka efter pausvilan med en ny gnista. Kaspars Berzins, Rolands Freimanis och Mareks Mejeris kalasade när Lettland rörde sig, förflyttade bollen snabbt och sänkte sina lägen med dödlig effektivitet.

– De spelade som vi borde göra. Vi kom inte åt att göra vår grej, kasta tvåor och treor från våra favoritlägen, säger Rannikko, som efter en lång och framgångsrik proffskarriär i Europa väljer att återvända till hemlandets parketter och Joensuun Kataja i höst.
– I anfallet rörde de bollen snabbt och sänkte sina skott, vilket gjorde att vi inte kom i gång med våra snabba anfall. Vi missade våra skott, vilket i sin tur gav dem chansen att kontra snabbt.

Lettland vann den tredje quartern med 31-19, vilket i praktiken avgjorde matchen. I slutet av matchen kunde Finland snygga till siffrorna lite.

– Vi var ett halvt steg efter hela tiden, säger chefstränaren Henrik Dettman.
– Lettland var en ganska svårt motståndare för oss, eftersom det är ett ganska likadant lag som vi. De rör sig bra och kastar bra – men de är lite mer atletiska än vi.

Lettland har besegrat Ryssland och Turkiet i träningsmatcher före EM. Det är alltså en motståndare som definitivt inte går av för hackor.

– Lettland spelade annorlunda än något annat lag vi mött. Det var bra att vi fick möta den här typen av motståndare, säger Rannikko.
– Nu gäller det bara att studera matchen på video och ta lärdom. Vi måste kunna spela mot olika typer av motståndare.

Nu reser landslaget till Slovenien, där Turkiet står för motståndet i EM-premiären nästa torsdag. Hyfsade insatser mot stornationerna Frankrike, Litauen och Ryssland tidigare i sommar ger fog för en viss optimism inför EM-gruppspelet.

– Det här var den värsta svackan för oss i sommar, säger Rannikko.
– Men inte börjar vi hänga läpp för det. Det finns mycket vi kan lära oss av detta och bättra på.