HIFK redo, Jokerit måste förstärka

FM-ligan kör i gång den 12 september, men träningssäsongen är redan i full gång. Hbl har granskat spelartrupperna.

 

 

Blues


Nya spelare: 6+1 tryoutspelare Lämnat laget: 15
Som så många gånger tidigare har Esbolaget under våren bytt ut allt från tränare till VD. Det positiva är att Blues klarat av att behålla flera egna juniorer kvar i laget, men trots det ser det väldigt tunt ut.
Målvakterna består endast av klubbens gamla och nuvarande juniorer, och ansvaret kommer att bäras av 25-åriga Mikko Koskinen. Det är ändå bland backarna som det ser sämst ut. Ingen av lagets backar skjuter från höger sida och överlag är det ganska oerfarna namn på listan. Bland anfallarna är svenska Daniel Widing samt före detta IFK-profilerna Kim Hirschovits och Siim Liivik de enda nya spelarna och förutom Juuso Ikonen är det lite ont om skickliga händer och poängmakare i laget.
Enligt den nya chefstränaren Jyrki Aho är lagets centrar redan spikade, men till de övriga spelplatserna kan det ännu dyka upp nya namn. Om den mångåriga skadetrenden fortsätter i Esbo kommer Blues att behöva ett bredare spelarmaterial för att klara sig.

HIFK
Nya spelare: 16+1 tryoutspelare Lämnat laget: 16
IFK-ledningen har skaffat flera förstärkningar under sommaren. Hela 16 spelare har lämnat laget sen förra säsongen, men de flesta har kunnat ersättas.
Trots att Antti Raanta lämnade IFK för NHL och Chicago Blackhawks i början av juni så är IFK:s målvaktssituation bättre än i flera andra ligalag. AHL-keepern Brad Thiessen och före detta Bluesspelaren Antti Ore borde kunna bilda ett starkt och konkurrerande målvaktspar. Nyförvärven Juuso Puustinen och Tony Salmelainen kommer knappast helt kunna ersätta Ilari Melart och Markus Granlund som båda sökt sig till USA, men duon kommer garanterat att visa sig nyttiga.  Osäkrare är det med de sju utländska spelarna, som IFK kunnat anställa då utlänningskvoten nu strukits. Mycket glädjande för IFK att ikonen Ville Peltonen kunde fortsätta sin karriär. Matti Kuparinen har hög potential.
Klubbens sportchef Tom Nybondas meddelade redan i våras att det i år kommer att ta en längre tid att bygga upp laget än under tidigare säsonger, så man förvänta sig att en förstärkning eller två ännu dyker upp innan säsongstart.

HPK
Nya spelare: 6+2 tryoutspelare Lämnat laget: 7
I HPK är det främst bland tränarna och målvakterna som det skett förändringar.
I år ligger burvaktandet i relativt oerfarna händer då lagets alla målvakter är födda under 1990-talet. Klar etta är förra säsongens Jokerittvåa, den 21-åriga Frans Tuohimaa, medan 20-åriga tryout-vakten Timo Niemi och 18-åriga Juuse Saros tävlar om platsen som andramålvakt. Bland de övriga spelarna är förändringarna ganska små och lagets stomme består av samma spelare som under förra säsongen. Ett par nya backar har tillkommit och Juha Koivisto och Joonas Vihko har tillkommit för att ersätta Marko Luomala och Arsi Piispanen.

Ilves
Nya spelare: 9+3 tryoutspelare Lämnat laget: 15
Förra säsongens jumbolag Ilves har fortfarande en av ligans svagaste laguppställningar, åtminstone på pappret. Laget har blivit av med hela femton spelare, som ersatts främst med spelare från division 1-lag. Den kanadensiska centern Daniel Corso, som spelade i Kärpät dryga fem år sedan och slutade nionde i poängligan, kan ändå vara en bra förstärkning även om han senast verkat i schweiziska division 1 .
Lagets nya ägare Marko Sjöblom har ändå storslagna planer för de kommande säsongerna, och en del förstärkningar kan vara på väg in i laget. Men det är inte lätt för en ny ledning att ta över ett lag, såsom de nya Bluesägarna fick visa under förra säsongen.

Jokerit
Nya spelare: 4+1 tryoutspelare Lämnat laget: 9
Trots att det siffermässigt ser ut som att Jokerit försvagats en hel del sen förra säsongen, då bland annat fyra spelare lämnat laget för NHL och KHL, ser laguppställningen relativt stark ut.
Jere Karalahti och Janne Lahti var välkomna förstärkningar i laget, trots att Jokeritsupportrarna kan vara av en annan åsikt om den förstnämnda. Laget har ändå en akut brist på centrar, efter att Ben Eaves i mitten av augusti meddelade att han tvingas avsluta sin karriär på grund av migrän. Riku Hahl är pålitlig och 18-åriga Saku Salminen, som draftades av Tampa Bay Lightning, i somras har en hög potential, men laget skulle trots det behöva åtminstone två centrar till. Även bland målvakterna ser det lite tunt ut. Om Jokerit ska klara sig måste Eero Kilpeläinen spela en supersäsong, för 1994 födda Joonas Korpisalo och 1995 födda Kevin Lankinen är alltför oerfarna för att axla något större ansvar.
Laget siktar på att ta guld under sin åtminstone för tillfället sista säsongen i den finländska ligan, vilket knappast är en omöjlighet, men det kräver några ytterligare förstärkningar och att tränare Tomi Lämsä får lagets spel att fungera som det ska.

JYP
Nya spelare: 3 Lämnat laget: 4
Bronslaget JYP är ganska oförändrat sen förra säsongen och den största förändringen är att Jyrki Aho lämnat Jyväskylä för Blues. Den förra tvåan Mikko Virtanen har i stället tagit över huvudansvaret.
Överlag har alla som lämnat laget ersatts med goda spelare. Anfallaren Jani Tuppurainen och backen Mikko Luoma kommer garanterat att klara av att fylla tomrummet efter Olli Sipiläinen och Olli Malmivara. Bland målvakterna ser det speciellt bra ut, då laget har kontrakt med hela fyra stycken. Tuomas Tarkki är den självklara ettan och Joni Myllykoski en stark tvåa, vilket betyder att de unga Samu Perhonen och Sami Rajaniemi knappast kommer att få chansen att visa vad de går för.

KalPa
Nya spelare: 4 Lämnat laget: 9
KalPa är det lag som genomgått minst förändringar sen förra säsongen. Coachen Sami Hirvonen har övergått till Ilves och  ersatts av Antti Pennanen, men spelarna är i hög grad de samma som i våras då laget slutade på femte plats. Den enda stora förlusten jämfört med förra säsongen är lagets bästa poängmakare Sakari Salminen.
Nyförvärven består enbart av spelare från diverse amerikanska juniorserier och AHL och det är svårt att säga var de står. Två av nyförvärven är  Heikki Liedes och Henri Ikonen som valt att återvända till hemlandet. Laget ser jämnstarkt ut, men trots att den 39-åriga KalPa-ikonen och lagets största ägare Sami Kapanen bestämt sig för att fortsätta i ytterligare en säsong skulle det krävas spelare som klarar av att avgöra de täta matcherna.

Kärpät
Nya spelare: 6 Lämnat laget: 10
Flera ligalag har inför säsongen haffat åt sig tränare från varandra. Kärpäts Hannu Aravirta åkte till Pelicans för att ersätta Kai Suikkanen som blev tränare för TPS. I stället tränas Kärpät i år av Bluestränaren Lauri Marjamäki, som Blues sparkade mot slutet av säsongen då han redan ingått kontrakt med Uleåborgslaget.
Då kontraktet med Marjamäki blev offentligt spekulerades det kring att han skulle ta med sig flera Bluesspelare till Kärpät, men hittills är Ari Vallin, som spelade i Esbo i fjol, den enda han lyckats locka med sig. I stället har Kärpät blivit av med flera spelare till både KHL och andra FM-ligalag. Bland nyförvärven finns endast finländska namn, och de intressantaste av dem är försvararen Lasse Kukkonen som återvänder hem till Uleåborg efter flera säsonger utomlands, och målvakten Jussi Rynnäs som valt att lämna Toronto efter tre spelade NHL-matcher och två säsonger i AHL.

Lukko
Nya spelare: 10 Lämnat laget: 11
Lukkos laguppställning består av många starka inhemska namn, men lagets mest omtalade förvärv är ändå helt klar 40-åriga backen Petteri Nummelin, som efter hela 18 säsonger utomlands nu återvänder till Finland och Lukko (om man bortser från de åtta matcher han spelade i FM-ligan förra säsongen då han var utlånad till TPS). Diskussionerna om hans möjliga kontrakt med Lukko startade redan förra hösten, men problemet är att han valde Raumo framom Åbo, vilket upprört TPS-anhängarna nästan lika mycket som Karalahti-fallet upprört Jokeritanhängarna. Trots att han inte är någon yngling längre har Nummelin visat att han fortfarande, om han används rätt, klarar av att göra nästan i snitt nästan en poäng per match, och det är vad man kan förvänta sig av honom.
Lukkos mångåriga stöttepelare, målvakten Petri Vehanen, har åter lämnat laget för pengarna i KHL. I stället ska nu collegekeepern Ryan Zapolski och lovande junioren Oskari Setänen vakta målet i Raumolaget.

Pelicans
Nya spelare: 7 Lämnat laget: 8
Tränaren Hannu Aravirta återvänder från Uleåborg till Pelicans efter en paus på fyra år. Med sig i bagaget har han andratränaren Pasi Mustonen och den tjeckiska junioren Stepan Jenik.
Laget har flera pålitliga backar och Jarkko Immonen, Tyler Redenbach och Timo Pärssinen och senaste nyförvärvet Kimmo Koskenkorva gör garanterat en hel del poäng under säsongen. I det stora hela är laget jämnstarkt och balanserat, men kanske lite färglöst. Målvaktssituationen känns som lagets svaga punkt. Jere Myllyniemi skulle vara en bra andra målvakt i FM-ligan, men om han ensamma ska bära ansvaret för målvaktsarbetet kan det sluta dåligt. Med 18- och 19-åriga Janne Juvonen och Thomas Narmo som andramålvakter skulle det behövas en starkare etta i laget.

SaiPa
Nya spelare: 6 Lämnat laget: 7
Den forna SaiPa-junioren Jussi Markkanen återvänder hem från Schweiz, där han vaktat målet för Zug de senaste fyra säsongerna.
I övrigt är lagets stomme samma som under den föregående säsongen. Utlandsförstärkningarna Brian Salcido och Brad Moran har lämnat laget för KHL och Österrike, och ersatts  av Ryan Glenn och Patrick Davis just från Österrike och KHL.

Tappara
Nya spelare: 12 Lämnat laget: 9
Tappara, som förlorade finalen mot Ässät i våras, är det enda laget på listan där antalet nya spelare är fler än de som lämnat laget. Av dem är det dessutom egentligen endast Juha Leimu, Tuukka Mäntylä och Jarno Koskiranta som lagledningen, med Jukka Rautakorpi i spetsen,  saknar. Och de har blivit väl ersätta av  namn som Jan Tabacek, Nick Bailen, Pasi Puistola, Tomas Plihal, Philip McRae och Kristian Kuusela.
Dessutom kommer det att bli intressant att se hur den nya ungerska målvakten Zoltan Hetenyi, som tidigare provat lyckan i Jokerit, kommer att klara sig i FM-ligan efter en säsong i AHL och ECHL. Målvakterna kan komma att vara lagets svagaste länk, men om Juha Metsola och Hetenyi måste tävla om speltiden med varandra kan det också leda till att laget är vädligt starkt, bland de starkaste i ligan.

TPS
Nya spelare: 10+2 tryoutspelare Lämnat laget: 13
Fredrik Norrena skulle till en början ta över ansvaret som målvaktstränare i TPS, men då Atte Engren lämnade laget för KHL tog han beslutet att vakta målet åtminstone ännu i en säsong. Men det var inte målvaktsspelet som var problemet förra säsongen då TPS slutade näst sist i ligan.
Problemet låg däremot i det svaga försvaret och anfallarnas oförmåga att göra mål, vilket ledde till att lagets målskillnad var hela -38, ett problem som laget lidit av redan i flera säsonger. Nu har lagledningen försökt åtgärda problemet med att byta ut nästan hela försvaret och ta in AHL-spelarna Steven Seigo, Francis Paré och Dan Sexton. Det återstår att se om åtgärderna är tillräckliga eller om samma svårigheter fortsätter även den här säsongen.

Ässät
Nya spelare: 9 Lämnat laget: 13
Ässät tog guld i våras, men det är inte mycket som finns kvar från mästerskapslaget. Hela tränarteamet, bägge målvakterna, två backar och hela åtta anfallare har lämnat laget trots FM-segern.
Bland nyförvärven finns några kända inhemska namn, såsom Niklas Hagman och Juuso Riksman, och de utländska förstärkningarna Colby Cohen och Kamil Kreps kommer antagligen att visa sig att vara helt bra förstärkningar. Det kan ändå bli ganska ensamt för poängligatvåan Mika Niemi, då förra säsongens övriga stora mästerskapsarkitekter Stephen Dixon, Michael Ryan och Veli-Matti Savinainen alla bytt till KHL.
Frågetecknen är många i Björneborg. Hur passar nya tränaren Pekka Virtas filosofi in?