HBL/TOR WENNSTRÖM

Högtryck råder i guldjakt

Honkas spanska mittfältare Rubén Palazuelos har i tio år levt ett proffsliv utanför Spanien. Trots ett osäkert liv med frekventa byten av arbetsgivare är Palazuelos en nöjd fotbollspelare som uppskattar Finland stort.

Regnet formligen häller ner över Hagalunds idrottspark när Hbl träffar Rubén Palazuelos. Den gladlynta spanjoren störs inte av det dyst­ra finländska sensommarvädret.

– Jag är van vid regnet efter fyra år som proffs i Skottland, säger Palazuelos och skrattar gott.

En bidragande orsak till att Honka toppar ligatabellen är Palazuelos insatser som en säker defensiv mittfältare. Han har en klar syn på orsaken till sitt lags framgångar.

– Ingen trodde på oss inför säsongstarten – utom vi själva. Vi visste att vi med ett välorganiserat spel och få misstag kan hålla till i tabelltoppen. Det finns en stark laganda och givetvis ett skickligt coachande av Mika Lehkosuo. Han har blandat till ett välfungerande lag med unga talanger och garvade rävar.

Palazuelos medger att han till en början hade problem till med att ställa om sig till den finländska spelstilen. Bakom sig har han proffssejourer i Spanien, Grekland, Skottland och Bulgarien före flytten till Finland.

– Nivån på finsk fotboll överraskade mig. Jag uppskattar Honkas spelstil där man tålmodigt bygger upp anfall med start från målvakt via back och mittfält mot mål. Jag gillar spel längs marken och att röra bollen så ofta som möjligt.

Chansen för Palazuelos att spela för Honka kom av en slump. Esbo­laget var i behov av en erfaren mittfältare och när det inte blev aktuellt med en fortsättning i Bulgarien var Finland ett tänkbart alternativ. Palazuelos trivs i det nya hemlandet och med livet i Hagalund där han bor.

– Det har varit en rätt stor omställning för mig och min familj. Jag är ändå lycklig över att jag valde Honka. Jag och min familj har trivats väldigt bra. Den största orsaken till valet var att jag hört mycket om att Finland är ett bra land för barnen att växa upp. Det stämmer. Allting fungerar som smort och det känns väldigt tryggt med en välfungerande hälsovård och hur rent och snyggt det är.

Kontakterna med Spanien är livliga och en händelse Palazuelos ser fram emot är EM-kvalmatchen mellan Finland och Spanien på Olympia­stadion den 6 september.

– Det blir roligt att se när Finland möter Spanien. Det var roligt att se hur Finland klarade av att spela oavgjort mot Spanien 1–1 på bortaplan. Det bevisar också hur oberäknelig fotbollen är. Det blir säkert en svår match för mina landsmän den här gången också, men nu måste jag vara oartig och säga att Spanien vinner. Det hoppas jag i alla fall.

Oviss framtid

Palazuelos kontrakt med Honka går ut efter den här säsongen. Vad som händer efter det är oklart. Palazue­los är ändå van vid att leva ett liv i ovisshet.

– Man kan aldrig veta vad som händer. Jag hade ett treårigt kontrakt med den bulgariska klubben som bröts efter sex månader. Jag lever bara för en träning i sänder. Det går inte att göra något annat. Jag vet att det är frustrerande för min familj och speciellt min fru som bott med mig i fem olika länder. Fotboll är ­business. Man spelar där det finns jobb.

I kväll blir det en tidig seriefinal mot HJK på Sonerastadion. Tidigare i somras spelade lagen mot varand­ra och då slutade matchen 0–0 i Esbo. Får man tro Palazuelos avgörs inte guldet i den här matchen.

– Alla snackar om matchen, men man glömmer bort att det efter matchen återstår nio omgångar av ligan. Det är en lång väg kvar. Matchen mot HJK blir svår då vi spelar på konstgräs, som inte är mitt favoritunderlag. En viktig detalj är att pressa HJK aggressivt så att de inte kommer åt att spela längs kanterna, säger Palazuelos och tar sig en joggingtur i regnet.

HJK och Honka möts i kväll på Sonerastadion. Avspark kl.18.30.