Foto: Leif Weckström

Fotbollsstjärnorna fyllde Olympiastadion

Arsenal och Manchester City mötte varandra på en slutsåld Olympiastadion. Engelsmännen bjöd den finländska publiken på några fina mål och stabilt spel i ett soligt Helsingfors.

Manchester City-Arsenal 1-3 (0-1)

Det är sju år sedan Olympiastadion senast fyllts av en lika stor idrottspublik som på lördag kväll, då engelska Premier League-lagen Arsenal och Manchester City möttes för en sista träningsmatch före säsongstart. Det förra publikrekordet på 38 015 personer var från år 2006, då Finlands fotbollslandslag spelade EM-kval mot Portugal, men i går hade nästan 40 000 åskådare kommit till matchen. Olympiastadions egentliga publikrekord i fotboll är 46 127 åskådare i landslagsmatchen mellan Finland och Holland år 1989, men efter de senaste renoveringarna har stadion en kapacitet på bara 39 784 åskådare.


Trots att det var frågan om en träningsmatch så var det på många sätt ändå underhållning på hög nivå i den soliga sommarkvällen. Publiken på stadion, där majoriteten ändå var finländare, var nästan enhetligt klädd i Londonlaget Arsenals röda färger, och de ljusblå Manchester City-skjortorna var i klar minoritet bland publiken.
– De andra följer bara massan, sade Juha Kekkonen, som kommit till matchen tillsammans med sina vänner Joonas och Pekko för att hålla för City.


De flesta verkade ändå ha tagit sig till stadion enbart för att se på fotboll av hög klass, i stället för att heja på ett visst lag.
– Trots att jag är ett fotbollsfan, så måste jag medge att jag inte har några desto större känslor för någotdera laget och känner till bara några spelare i bägge lag, berättade Hinni Hirvonen som såg på matchen tillsammans med sin far.


Inför matchen förväntade sig Kekkonen och hans vänner att de skulle bli ett ganska lättsamt spel, trots att ingetdera laget knappast skulle nöja sig med en kamplös förlust i sista matchen före säsongstart.
– Men vi ville ändå komma hit för att bevittna den första stora fotbollsmatchen i Finland. Man får ju trots allt se världsstjärnor på plan, ansåg Cityanhängaren Joonas före matchen.

Även om lagen inte spelade helt för fullt så var det inte heller frågan om någon direkt vänskapsmatch. Redan efter åtta minuter fick den rödklädda publiken vad de förväntade sig, då Arsenals stjärnspelare Theo Walcott gjorde matchens första mål, trots att City haft några goda målchanser redan innan det. Resten av första halvleken bjöd på lugn och kontrollerad fotboll, men inga fler mål.


Andra halvleken var mer kaotisk och det märktes att spelarna inte längre tog matchen lika allvarligt. Trots Citys starka försvarsspel lyckades Arsenal ändå skapa lite intensitet i matchen och vid 59 minuter spelades Citymålvakten Joe Hart bort från sitt mål, så att mittfältaren Aaron Ramsey lugnt kunde sparka bollen in i det tomma målet. Knappt två minuter senare blev Hart igen totalöverraskad av Arsenal, och det var Olivier Girouds tur att göra mål.


Efter det hade City inte längre några chanser att vända matchen till sin fördel, men Álvaro Negredo gav ändå inte upp, utan utnyttjade Arsenals säkerhetskänsla och förändrade ställningen till 3-1, vilket även blev slutresultatet i matchen.
– Matchens slutsiffror höjde helt klart vår självkänsla inför säsongstarten, men det var viktigt att spela så att vi inte i blev av med några spelare nu. För oss var det en stor överraskning att vi är så populära i Finland, och jag gladde mig över att få se så mycket rött och vitt i publiken, sade Arsenals manager Arsène Wenger efter matchen.


Även Citys manager Manuel Pellegrini riktade ett tack till publiken.
– Det här var inte det bästa sättet att avsluta försäsongen. Vi hade flera målplatser och siffrorna visar inte riktigt vad som faktiskt hände ute på plan. Men det var roligt att ge de finländska fansen möjligheten att njuta av spelet, samtidigt som vi själva fick god träning inför säsongen, sade Pellegrini.


Trots tränarnas tack till publiken, var det som främst avslöjade att det var frågan om en träningsmatch, förutom spelarnas försiktighet och överdrivet många spelarbyten, ändå bristen på känsla i publiken. Visst hördes det stora applåder, en del buu-rop och hela stadion deltog även i några vågor mot slutet, men hejaramsorna fattades ändå nästan helt.
Premier League-säsongen inleds om en vecka, då Arsenal möter Birminghamlaget Aston Villa på hemmaplan på lördag kväll. För Manchester Citys del börjar säsongen först måndag 19 augusti med hemmamatch mot Newcastle.