Foto: Lehtikuva/Niklas Meltio

Finländsk duo försöker hålla fanan högt i VM

Ville Lång och Eetu Heino är de enda finländarna i VM i badminton som börjar på måndag i Guangzhou i Kina. Bägge satsar på att kunna ta sig vidare från första omgången

– Utmanande men intressant. Vi vet båda vad som komma skall, säger Finlands bästa badmintonspelare Ville Lång om sin danska motståndare Viktor Axelsen.

Den bara 19-årige Axelsen parkerar på 22 plats på världsrankningen medan 28-årige Lång för tillfället är nummer 38. Herrarna har mötts fyra gånger och i tre av mötena har dansken utgått som segrare.

I år har de spelat mot varandra två gånger och båda drabbningarna vanns av juniorvärldsmästaren anno 2010.

– Jag måste satsa på kontringar och på mina egna styrkor, det vill säga nätspel och försvar. De måste fungera klanderfritt om jag vill vinna. Han har egentligen inga svagheter. Allt måste fungera, annars har man ingenting att skaffa på den här nivån. Men på sistone har mitt eget spel känts bra, säger Lång som debuterade i VM 2005.

Bekanta favoriter

I de två senaste olympiska spelen charmade Lång den finländska idrottspubliken: i Peking 2008 vann han sina två första matcher och kom bland de 16 bästa – en prestation ingen annan finländare mäktat med – och i London i fjol gjorde han en heroisk insats mot världsettan Lee Chong Wei. Men på VM-nivå har framgångarna inte varit något att hänga i julgranen. Bäst har han klarat sig 2005 och 2011 då han tagit sig till andra omgången.

– Senast det var VM år 2011 vann jag över en indones i första omgången och sedan förlorade jag mot Lee Chong Wei.

I de två senaste storturneringarna har den malaysiska världsettan alltså stått i vägen för Långs framfart. Och gör det på nytt ifall bägge två tar sig till semifinal – ett scenario som dock är rätt osannolikt för Långs del.

Först måste han besegra Axelsen, sedan troligen den 16-seedade japanen Takuma Ueda och i åttondelsfinalen förväntas världstrean Du ­Pengyu från Kina stå för motståndet.

Och sedan borde Lång ännu ­klara av en stentuff kvartsfinal.

– Om jag vinner den första matchen och klarar av att hålla spelnivån kan jag helt bra också vinna nästa. Men nog är det väl så att det finns tre spelare som kan vinna herrsingeln, det vill säga Lee Chong Wei samt kineserna Lin Dan och andraseedade Chen Long.
Lin Dan vann OS-guld såväl i Peking som i London och har stått på högsta pallen i VM 2011, 2009, 2007 och 2006. Han har dock spelat bara en tävling efter OS och rasat ner till plats 100 på världsrankningen och får delta i VM tack vare ett wild card.

Bra lottning för Heino

Den 25-årige Eetu Heino deltar i sitt andra VM. För två år sedan vann han sin första match och tog sig till andra omgången. Nu finns alla chanser att upprepa bragden när han möter ukrainaren Dmitrij Zavadsky i öppningsmatchen.

– Helt okej lottning. Vi har inte spelat mot varandra förut. Han gillar att löpa runt på plan och är överlag en mycket jämn spelare. Allt är i egna händer, man måste spela bra, säger Heino om Zavatsky som är 62:a på världsrankningen, medan Heino själv är 73:a.

– Målet är att vinna första matchen och sedan tar vi en match i taget. Inte går man ju någonsin in på planen för att förlora.