”Först ska jag åka till Europa”

Carl Lindbom vill ta över basketplanerna i Europa och höja grenens status i Finland. Men i år blir det ändå EM i Slovenien och en säsong för regerande FM-mästaren Bisons i Loimaa.

I en svettig idrottshall i Nådendal förbereder sig den finländska ­baskettruppen för höstens EM-tävlingar.
Forwarden Carl Lindbom och en drös andra yngre landslagsspelare har nyss återvänt hem från universiaden i Kazan, där det finländska laget slutade på tionde plats.
– Tionde plats är ett helt okej resultat. Vi var där i två veckor och spelade åtta tuffa matcher, och det var bra förberedelse inför landslags­lägret, säger Lindbom.

EM inleds i Koper i Slovenien i början av september, och finländarnas första motståndare är Turkiet. ­Övriga länder i Finlands grupp är Sverige, Italien, Grekland och Ryssland.

– Det är nog en jättetuff grupp vi hamnat i. Speciellt Turkiet, Grekland och Ryssland har många långa pojkar och de kommer att vara svåra motståndare för oss, även om vi själva också har några längre spelare, säger Lindbom, som själv är bland de längsta spelarna i den finländska landslagsringen med sina 206 centimeter.
– Men vi har nog alla chanser att ta oss vidare i gruppspelet, bara vi spelar så bra vi kan. Även om vi är mind­re till storleken så kan vi vinna över de stora lagen genom aggressivt försvarsspel och snabba kast.

För tillfället är landslaget i Frankrike där de tränar och spelar två matcher mot Frankrike. För tillfället är 18 spelare med på lägret, men det är ännu oklart vem som faktiskt får en plats i EM-laget.

– Jag tror nog att vi kommer att bli ett bra lag. Själv siktar jag förstås på att få en plats i laget och att hjälpa laget så gott jag kan i tävlingarna, säger Lindbom hoppfullt.

Drömmer om utlandet

I våras skrev Lindbom på för den regerande finländska mästaren Nilan Bisons Loimaa efter en säsong i Pyrintö i Tammerfors.

– Ännu har jag inte hunnit besöka Loimaa, men jag ska nog åka dit någon helg för att se på min kommande bostad. Det kan bli lite intressant att flytta till ett helt nytt ställe, men det är nära till Åbo och egentligen inte så långt borta från Helsingfors heller. Om inte annat så jag kommer i alla fall kunna åka hem ibland, säger Lindbom och skrattar.
– Spelmässigt förväntar jag mig mycket av säsongen i Bisons. Vi kommer att spela i Eurocupen, vilket är en riktigt stor grej inom ­basketen och jag hoppas även att vi ska klara av att hämta hem det tredje raka guldet till Loimaa.

Lindbom siktar på att spela utomlands i framtiden och tror att Bisons är rätt lag att förbereda honom för de utländska basketplanerna. ­Innan han åker i väg till utlandet ska han ändå försöka utveckla både sitt ­försvars- och reboundspel.

– Under säsongen 2010–2011 spelade jag i Frankfurt och det var en bra erfarenhet. I Frankfurt var allting väldigt välorganiserat, serien var tuff och basket var en stor gren som fick mycket synlighet i medierna. Jag vill gärna åka tillbaka till Tyskland, eller varför inte till Italien eller Spanien, för att spela, berättar Lindbom.

Det var på grund av drömmen om att spela utomlands som Lindbom i år valde Bisons framför sin fostrarklubb Honka, som i våras steg tillbaka till Basketligan efter två säsonger i divisionen.

– Någon gång i framtiden vill jag nog ännu tillbaka till Honka och Esbo som jag kommer ifrån, men först ska jag åka ut i Europa, säger Lindbom.

Det märks att Lindbom tycker att det finns mycket gott i den centraleuropeiska basketen som Finland kunde ta efter. Han hoppas att ­redan EM och den kommande säsongen kunde innebära en förändring för den finländska basket­kulturen.

– Jag hoppas att basketen skulle bli en större gren i Finland. Vi går hela tiden i rätt riktning, och jag tror att EM och Eurocupspelen kunde bidra till att öka uppskattningen för grenen.

Basket-VM spelas i Slovenien 4–22.9.