VM avslutades med silverfest

Minna Kauppi såg till att hennes eget och Finlands VM fick en bra avslutning på hemmaplan. Men hela vägen till guld räckte inte Kauppis jakt.

– Det här silvret känns som en seger! Vanligtvis brukar jag inte nöja mig med silver, men efter den här jobbiga veckan känns det som ett bra avslut, säger en mycket lättad Minna Kauppi efter att hon fått medaljen som blev den enda för hennes del i orienterings-VM i Vuokatti.


Efter ett problemfyllt hemma-VM och två fjärdeplatser fick Kauppi trots allt ett bra avslut på tävlingarna i stafetten. Efter den inledande sträckan var det Venla Niemi som sprang först in på arenan för den första växlingen och en stund verkade det som att det kunde bli guld för de finländska damerna.


– Jag strävade inte alls efter att ta ledningen, för jag litade på att Anni-Maija och Minna skulle springa bra, sa Niemi efter sitt lopp.


Guldet förblev ändå en dröm, då tvåan Anni-Maija Fincke trots ett i övrigt bra lopp gjorde några mindre fel på sin sträcka och ankaret Kauppi var tvungen att starta den avslutande sträckan i underläge. Kauppi hade ändå lyckats lämna den misslyckade veckan bakom sig och löpte ett väldigt starkt lopp som avgjorde stafetten till Finlands fördel.


– Jag vet inte vems huvud och fötter jag hade under början av veckan, men nu har jag hittat tillbaka till min egen kropp. Jag kände mig mycket säkrare i stafetten och jag visste att vi skulle sköta det. Jag vet inte vad det var som var annorlunda än tidigare i veckan, men det kändes bra att få kämpa tillsammans i ett lag, säger Kauppi, vars fart ändå inte helt räckte till att komma i fatt det norska ankaret Anne Margrethe Hausken Nordberg.


Det såg redan ut som att Norge skulle bli helt utan en medalj i årets VM-tävlingar, men de norska damerna bestämde sig i sista stund för att ta hem stafettguldet. Tvåan Mari Fasting sprang ett helt överlägset lopp och Hausken Nordberg fick starta till den sista sträckan helt ensamma, utan några andra orienterare i sikte.


– Jag har aldrig tidigare fått springa VM-stafett i ledanden position, men jag har gjort det flera gånger med min klubb, så jag visste vad jag skulle göra, säger Hausken Nordberg, som till slut kom i mål lite över en minut före Kauppi.


– Redan inför VM hade vi tänkt att det kunde vara roligt att besegra Finland på hemmaplan. Vi kände att vi hade en liten fördel i att terrängen här är väldigt lik den vi har i Norge, och det gick faktiskt som vi tänkt oss, säger Fasting.


Det blev även en hård kamp om den tredje platsen i stafetten, mellan samma damer som tävlade om medeldistansguldet i fredags. Precis som då var det ändå schweiziska Simone Niggli, som tagit guld på alla individuella VM-sträckorna i år, som var den snabbare. Svenska Tove Alexandersson var till slut bara 14 sekunder långsammare än Niggli, men hon och lagkamraterna Emma Johansson och Annika Billstam fick nöja sig med en fjärde plats.