Kauppi nöjd över Rantanens brons

Det blev till slut en finländsk medalj på medeldistansen. Men inte heller den här gången var det Minna Kauppi som fick kliva upp på pallen. Medan hon slutade fyra var det Merja Rantanen som tog brons.

Knäskadan som Merja Rantanen ådrog sig under torsdagens kval stoppade inte henne i medeldistansfinalen. Finalbanan var väldigt krävande och inte ens de bästa klarade av att ta sig till mål utan flera missar, men Rantanen orienterade lugnt till tredje plats. Det var bara schweiziska Simone Niggli och svenska Tove Alexandersson som var för starka motstånd för henne.


– Bronset är som en dröm som gått i uppfyllelse. Fastän vi inte fick höra nationalsången så känns det ändå väldigt bra, säger Rantanen med tårar i ögonen.


– Jag har försökt glömma alla målsättningar om placeringar och bara orientera så bra jag kan, och nu bar det frukt, fortsätter Rantanen som tagit sin första individuella medalj efter flera år i landslaget.


Trots att Niggli hade en del svårigheter under torsdagens kval var hon helt överlägsen i finalen. Hon lämnade tvåan Alexandersson nästan två minuter bakom sig och tog för tredje gången guld på alla individuella sträckor under VM.


– Efter gårdagen kände jag mig lite osäker på hur det skulle gå i dag, men jag tog det försiktigt och lade fokus på tekniken. Jag är väldigt stolt över min prestation, säger Niggli.


De övriga finländska damerna förlorade mycket tid på större fel. Venla Niemi kom 13:e, Saila Kinni var 19:e och precis som i tisdagens långdistansfinal slutade förra årets guldmedaljör Minna Kauppi på fjärde plats.


– Jag tycker att jag fått mina ben i skick nu, men i stället jag bommade och löpte till fel kontroll. Det är svårt att komma över den osäkra känslan som drabbat mig under tävlingarna, säger hon.


– Lördagen är min sista chans och jag kan bara hoppas på att få ens en lyckad dag under de här tävlingarna, fortsätter Kauppi, som löper i stafetten i dag.


Landslagstränaren Taini anser ändå Kauppis svårigheter inte beror på hennes psyke.


– Minna gjorde flera saker rätt under fredagen, men det räckte bara inte till. Jag tycker inte att det berodde på att hon inte klarar av pressen, säger han.


Inför tävlingar väckte valet av Rantanen till VM-truppen en del diskussion. Gruppen som valde laget kunde inte nå samförstånd och till slut var det chefstränaren Taini som ensamma tog beslutet om att ge Rantanen en plats i laget. Nu behöver han knappast ångra sitt beslut.


– Det blev ingen omröstning om saken, utan det var jag som bestämde. Merja har tränat mer än någonsin tidigare och det känns väldigt fint att hon nu belönats för det arbete hon gjort under de senaste tio åren. Hon har så ofta slutat på femte eller sjätte plats trots att hon haft alla chanser till medalj, säger Taini, som rördes till tårar efter att Rantanen kommit i mål.


Och Kauppi håller med, även om det var just Rantanen som fällde henne från bronsplaceringen.


– Det kan verka skenheligt, men med tanke på att det inte lossnade för mig så unnar jag verkligen Merja den här medaljen. Ett brons betyder så mycket mer för henne än för mig, säger Kauppi.


VM avslutas på lördag med stafetten, som sänds live på Yle TV2 kl. 13.45.